fbpx

Hvorfor er det så vigtigt at bruge den rigtige jord?

Frøspiring
De indledende øvelser til forårets nye planter er i gang

 

Jord til at så i

Når emnet falder på forspiring og jordtype, så kommer der for alvor gang i debatten. Det er nærmest religion for haveejere, når det drejer sig om, hvilken jord der er bedst til formålet. Nogen foretrækker at lave deres egen jord med en blanding af kompost. Det kræver erfaring og for mit eget vedkommende, har jeg aldrig brugt egen kompost til at så frø i, men jeg ved, at det kan lade sig gøre. Jeg bruger færdige jordblandinger, når jeg forspirer planter til en ny sæson.

Så- og priklejord fås i mange udgaver. Jeg sværger ikke til et bestemt produkt, men jeg sørger altid for at bruge netop så- og priklejord. Årsagen til, at det er vigtigt at bruge netop denne jordblanding er, at den er meget svagt gødet. De små nye spirer af chili, salat, kål, ærter m.v. tåler nemlig ikke jord med højt gødningsindhold. Det bliver simpelthen for stærkt. 

Spagnumfri eller…

Et af de mest diskuterede emner i øjeblikket handler om spagnum. I England sælger de ikke rene jordtyper med spagnum. Enten er det stærkt reduceret eller helt uden spagnum. Årsagen er, at man politisk ikke mener, at der bør høstes spagnum fra moserne. Spagnum er et naturprodukt, der gennem tusinde år er blevet til det, som vi kender. Nogle politikere mener, at vi høster af jordens ressourcer – lidt ligesom fossile brændstoffer. Lande som eks. Sverige, der har mange naturlige moser med spagnum, har brugt klyner til at opvarme huse. Det er ikke længere tilladt. Om det netop er derfor, at vi som haveforbrugere oplever en modstand mod spagnum, skal jeg ikke kunne sige, men faktum er, at der højst sandsynligt de næste år kommer flere og flere jordtyper, hvor mængden af spagnum er reduceret eller helt udeladt.

Det betyder, at vi skal være mere opmærksomme på den jord vi bruger. Den vil ikke have de samme egenskaber, som vi kender, hvilket betyder, at vi f.eks. skal vande vores planter på en anden måde. Jeg har for to år siden forsøgt at forspire i jord helt uden spagnum. Det lykkedes ikke særlig godt.

Mit råd er derfor: Skifter du jordtype, så vær ekstra opmærksom på, hvornår og hvor meget du vander dine små nyspirede planter.