fbpx

Hvem æder buskene?
Spindemøl

Larve-invasion

Foråret 2022 har budt på mange dejlige oplevelser i naturen og i haverne. Regnen har fyldt de tørre depoter op, og planterne har kvitteret med masser af lækre grønne blade og smukke blomster. Det gode forårsvejr har også givet gode betingelser for insekterne. De har haft travlt med at opformere sig på de planter, som er værter for netop dem.

Spindemøl

Vi kalder de larver, som gemmer sig i sække af spind for spindemøl. De tilhører alle den samme gruppe af møl (Yponomeutidae) og i gruppen af spindemøl er nogle af dem meget artsspecifikke (går kun på eks. æbletræer), mens andre kan opformere sig på flere forskellige planter. Spindet er en forsvarsmekanisme, så fuglene ikke kan få fat på de lækre larver, som beskyttet kan æde sig store. De små larver ses fra midten af maj måned og hen i juni. I slutningen af juni måned vil de forpuppe sig og blive til de voksne møl.
Til efteråret lægger de voksne møl så æg, så den næste generation er sikret inden vinterens komme.

Værtsplanter

I naturen ses ofte helt afløvede planter af hæg og benved. Også tjørn, røn, kirsebær og æbler kan være værter for spindemøllene.

Det kan du gøre

Hvis dine planter i haven indrulles i spind med larver, så fjern dem fra planterne. Hvis du ikke bryder dig om at gøre det med hænderne, så find en kost og “fej” dem ned. Når spindeposerne åbner sig vil fuglene hurtigt få sig et dejligt måltid. Hvis du gerne vil være vært for spindemøllet, så lad blot planten stå uden dens fulde løvpragt – bladene vokser nemlig ud igen, når larverne forpupper sig og bliver til voksne nat-sommerfugle.