fbpx

Berusende syrener

Syrener i buketter

Syrener i en vase inde eller ude bringer smilet frem

Syringa

Er det latinske navn for planteslægten, som vi i øjeblikket kan nyde duften og synet af. I de sydfynske egne kan man ligefrem være syrenturist og blive kørt rundt i busser ad ruter, hvor der langs vejene er hegn af vilde syrener i fuldt flor. Imponerende syn!

I haverne er det ofte de podede sorter af syrener, som mange har plantet. Her er blomsterhovederne lidt større og farvespillet ofte lidt kraftigere. De podede syrener er også dem, som er kommet i vaser på billederne herover. På billedet til venstre er buketten sammensat af de mange syrener, som Ole Heide har samlet på i mange år. Ole Heide er passioneret syrensamler, planteskolemand og driver sammen med sin kone Grethe et smukt og skønt havecenter nær Thisted. Ole har lært mig, hvordan man får syrener til at holde bedre i vasen.
 

Vand – klip og bank
Syrenblomster udvikles i enden af grene, som ikke så nemt suger vand op. Det er årsagen til, at det kan være svært at få syrenblomster til at holde i vasen. Som du kan se på buketterne, så er der ingen grønne blade. Bladene fjerner Ole, så de ikke bruger af den sparsomme vandmængde, som grenene suger. Når Ole går i sin samling for at plukke syrener, så har han en spand med vand med. Så snart han har klippet og fjernet blade, så kommer grenene med blomster i vand.Inden de sættes sammen til en overdådig buket, så banker han den nederste del af grenene – så trænger vandet bedre ind.

Elsker du også syrener?

I dit lokale havecenter finder du et stort og bredt sortiment af de skønne syrener. Planterne sælges i potter, så du kan sagtens plante syrener i din have og nå at nyde duften og synet af blomsterne allerede i dette forår – og selvfølgelig mange, mange år frem i tiden.

 

Jeg har lavet den skønneste syrensaft flere gange. Det kræver lidt tålmodighed at pille blomsterne af, for hvis man “brygger” saften på hele blomsterstanden bliver den bitter. I videoen viser jeg også hvordan jeg klipper grene af, fjerne blade og sætter dem direkte i en spand med vand. 

PS videoen varer lidt mere end 4 min.