fbpx

Julesnapsen skal laves nu

 


Der er mange muligheder for at sætter krydderi på snapsen til julefrokosten

 

SAMVÆR OG FROKOSTER

Når julefrokostbordet dækkes, så finder vi snapsen frem, og har du mulighed for at servere en hjemmelavet snaps, så skal de fleste smage. Måske skal du ikke selv holde julefrokost – så er den hjemmelavede snaps en oplagt værtsgave.

SAML URTER OG PLANTER TIL SNAPS

Det er en hyggelig tid at samle forråd til de korte og kolde vinterdage. Kryddersnapse, bitter og likører gør godt efter en rask travetur på en kold vinterdag, og lige nu kan du med fordel tage en pose med, når du trasker en tur i naturen eller går i din have.

ALKOHOL
Når urterne skal gennem ekstraktionsfasen bør du anvende en ren, klar alkohol eller brændevin. Gerne én uden smag, men om det er vodka eller snaps er uden betydning. Når den helst ikke må smage af noget, er det for at give spillerum for planten, som du laver snapsen på.
 

GAMMEL SKIK

Det er en gammel skik at tilsætte smag til brændevin. Enten pga. den medicinske virkning, men nok mest for at tage den fæle smag af fusel, som datidens brændevin var præget af. 
De fleste plantedele kan anvendes, men der er mest aroma i blomster, blade og frugter, som sidder soleksponeret. Saml altid langt væk fra heftig trafik og sprøjtede marker. Vær sikker på, hvilke planter du plukker fra – de giftige planter må du selvfølgelig ikke lave snaps på!

 

MANGE MULIGHEDER

Du kan lave snaps på hver enkelt plante eller mikse dem. At kombinere smag kræver erfaring, så er du nybegynder, så start med at krydre med én plante. 
Det er også muligt at gøre snapsen mere likøragtig. Ved at tilsætte honning eller sukker bliver den hurtigere rund og blød.

TRÆKKETID

Der er ikke mange regler, som skal overholdes, men det er rart at kende trækketiden.
 

  • Blomster skal trække få dage
  • Blade, nåle og rakler skal trække 1 – 3 uger
  • Rødder skal trække 3 – 6 uger
  • Frugter skal trække 2 – 6 måneder

EKSEMPLER

Egesnaps
Saml modne agern og flæk dem efter en grundig vask. Sæt den på snaps og lad den trække fra en måned og opefter.

Fyr og gran
Fyr og gran bliver bedst på friske nye skud, og på denne årstid kan du “snyde” årstiden ved at sætte grangrene i vand og få dem til at springe ud. Snapsen smager også fint af gran, hvis du blot kommer et ungt skud i flasken. Alternativt så sæt snaps på de unge kogler hos både fyr og gran.

Havtorn
Havtorn giver en dejlig smag, og synes du det er svært at høste de dejlige frugter på de tornede buske, så klip en gren af, læg den i fryseren og ryst nu de frosne bær af. 

Pors
Den nok mest anvendte plante er pors, og den kan du lave snaps på næsten året rundt. Lige nu er det de brune hanblomsterknopper, som bruges. Lad dem trække i 2 – 4 uger.