fbpx

 

 


Man bliver meget forskrækket første gang synet af en total sammenklappet julerose eller påskeklokke viser sig. De smukke vinterblomstrende stauder falder helt sammen, når det er frostvejr. Både blade og blomster lægger sig fladt ned – det uanset om de står plantet i havens bede, eller om de står i en krukke, som her på billedet. 


Nu er julerosen igen på højkant og ser ud, som intet er hændt. Det milde januarvejr giver os mulighed for at nyde de smukke blomster, men meteorologerne melder om frost døgnet rundt fra slutningen af januar, og så lægger planterne sig fladt ned igen.

Noget kunne tyde på, at frosten hænger ved i længere tid, så derfor vil jeg flytte mine krukker. Egentlig ikke pga. frostens påvirkning af blade og blomster – de skal nok rejse sig igen, men for at undgå, at roden fryser til en stor isklump. Det kan den faktisk også godt tåle – sådan er det jo ude i havens bede, men når den igen skal tø, så risikerer jeg, at planten går til, når pottens dræn blokeres af en frossen potteklump. 

Jeg har også andre krukker stående ude med forskellige stedsegrønne planter, men dem flytter jeg blot ind under tagudhænget, så de ikke fyldes med en masse vand – de er så robuste, at de nok skal klare optøningen af krukkerne, som med garanti vil bundfryse, når det bliver koldt i længere tid. 

Du kan også vælge at isolere krukkerne med boblefolie eller vintermåtter, så varer det længere inden frosten kommer ind.

NB HUSK at vand udvider sig, når det fryser – dine krukker frostsprænges også, hvis de ikke er så hårdtbrændte, at leret ikke suger vand