fbpx

Tips til en kreativ efterårsferie

Mange benytter sig af muligheden for at holde fri med børn og børnebørn i skolernes efterårsferie, og det er en fremragende årstid til at nye udelivet og bruge naturen til at være kreativ

TRADITIONELLE KASTANJEDYR
Frugterne på mange af vores træer falder til jorden lige nu, og det er oplagt at samle nogle håndfulde og komme i lommen. De smukke kastanjer, de flotte valnødder, de glatte agern fra egetræer og de runde hasselnødder. Der skal ikke meget til for at sammensætte træfrugterne til fine fantasidyr med tændstikker. Da skallen er meget hård, kan det være en fordel at finde en lille fin skruetrækker frem, så man kan forbore hullet. Alternativt kan man bruge en limpistol til at samle kunstværkerne.

TIPS Kan du huske, hvordan man laver en kastanjeuro? Dan en “sol” ved at stikke tændstikker ind i kastanjen. Vikl garn rundt og dan et fint edderkoppespind lignende mønster. Nu kan kastanjen hænges op som uro.

EFTERÅRSLØV
De første høstfarver er allerede synlige, og der er mange flere på vej. I haverne er løvfaldet også begyndt, og det er nemt at gå en runde og samle store, små, savtakkede, ovalformede, gule, orange eller rødlige blade sammen. Bladene kan bruges til mange ting. Du kan presse dem, så de i tørret form kan dekorere lykønskningskort eller en løvfalds-decoupage, hvor du maler et tyndt lag lim henover bladene. Du kan bruge dem til at lave en fin krans eller du kan tegne på dem med posca-tusser. Prøv også at imprægnere bladene med glycerin – så holder farverne længere.

LAV MAD OVER BÅL
Årets kvote af bålafbrænding er langt fra brugt efter en tør sommer med forbud mod åben ild. Find derfor brænde og økser frem til bålfest for hele familien. Man kan komme helt ned i tempo af at sidde og betragte flammer og gløder og når vi bare alle lugter af bålrøg, gør det ingenting. Bag snobrød, rist skumfiduser, men prøv også at varme suppe over den åbne ild.

Opskrift på brændenældesuppe
5 – 6 dl brændenældeblade (helst topskud)
2 løg
5 fed hvidløg
2 porrer
4 spsk jomfruolivenolie
1½ l grøntsagsbouillon
salt og peber

Brændenælderne hakkes i fine stykker, løg og porrer skæres i mindre stykker. Grøntsager og brændenælder brunes i den varme olie inden grøntsagsbouillon hældes ved. Når suppen har simret i ca. 20 min. er den klar.

PS det bagte snobrød passer fint til suppen 🙂

NÅR GRÆSKARET SKAL UDHULES OG DEKORERES
Der er rig mulighed for at komme til at skære græskarhoveder i efterårsferien. Vi er udfordret med særdeles lune temperaturer, så nedbrydningstiden for græskar er meget kort. Hvis du pensler alle sårflader med Atamon, så vil du kunne forlænge hovedets holdbarhed med ca. 10 dage.