fbpx

Æble med gul monilia
Svampen gul monilia har været på spil

 

Træt af rådne æbler?

Midt i glæden over at kunne høste de dejligste saftige og velsmagende æbler på havens træ, så er skuffelsen stor, for nogle af nedfaldsæblerne (efter blæsevejret) er dårlige. De har rådne pletter og det er ikke blot en lille plet.

Gul monilia

Svampen gul monilia har været på spil. Den har allerede tilbage i juni måned haft mulighed for at snige en lille svampespore ind i frugtkødet. Måske en lille revne eller et hul efter et insekt. Her har svampen stille og roligt spredt sig. Det forholdsvise fugtige sensommervejr med høje temperaturer har fremmet svampens vilkår, og nu er hele og kvarte æbler rådne!

Gentagen plage

Måske er det de fugtige perioder eller blot ”sådan er det bare”. Jeg kan ikke komme med et tydeligt svar til det spørgsmål, men jeg har haft de samme frugttræer i mere end 20 år, og det er først indenfor de seneste tre år, at problemet er så synligt. Svampen gul monilia er en almindelig kendt svamp, der kan angribe mange forskellige frugter. Blommer, kirsebær, pære og sågar hasselnødder. Den har en formidabel evne til at danne overvintringssporer i og omkring træet.

Der findes ikke sorter af æbler, som er resistente overfor gul monilia. Jeg vil dog mene, at de æbler, som danner en tyk skræl angribes i mindre grad. Jeg synes heller ikke, at de tidligt modne sorter som eks. ’Discovery’ har store problemer.

HUSK at tjekke dit lager af æbler (hvis du har et). Gul monilia er en fortrinlig lagersvamp, og den smitter rigtig meget.

Æbleskurv og -råd

Hvis frugten har rådpletter skal den kasseres

Rådsvampen danner nogle toksiske stoffer, som man ikke skal spise. Du må derfor ikke bruge æbler, der har rådne pletter til madlavning eller most. Tag ikke fejl af skurvpletter og gul monilia. Skurvpletter er brune eller sorte og danner ikke råd. Det er ikke sundhedsskadeligt at spise frugt med skurvpletter.

Du kan mindske smittetrykket

Lige nu går jeg flere gange om ugen og samler æbler op under træerne. Dem, der er uden rådpletter kommer i kurve og kasser, mens dem, der har rådpletter ryger på kompostbunken bagest i haven. Det er især vigtigt, at de rådne æbler kommer væk under træet.

Enkelte frugter sidder tilbage i træet og er blevet til frugtmumier. De sidder fast og falder ikke ned. Når bladene løsner sig senere på efteråret vil de være meget synlige. De skal væk!

Dernæst skal saksen slibes og nogle af de mange grene i træets krone beskæres. Lys og luft i kronen gør, at luftfugtigheden mindskes, og det er svampens værste fjende.

Tidspunktet for beskæring af æbletræer er rimelig fleksibelt. Du kan beskære mens der stadig er blade på, eller du kan vente til de er faldet af.

Se denne helt nye video, hvor jeg fortæller om gul monilia og tips til at mindske smitten og derved få færre rådne æbler. Videoen varer 4:30 min.