fbpx

Spis forårets spæde løvblade

Birkeblade til te

Pluk de nye birkeblade til en kop te

Birketræet

Birk er et almindeligt træ i Danmark. De flotte hvide stammer og de smukke bøjelige grene med små rakler og fine lysegrønne blade gør træet letgenkendeligt. I udspring er bladenes indhold af garvesyre meget lavt, mens indholdet af C-vitamin er højt, og det er oplagt at høste nogle blade og spise dem.

Det kan du bruge bladene til:

  • kog te på de unge blade
  • lav birkesnaps (hæld vodka eller snaps over – er klar efter en uge)
  • kom bladene i en salat
  • i gryderetter
  • supper
  • i brød
TIPS
Du kan også høste de unge blade og tørre dem til senere brug i te eller bagværk.
 

Bøgeblade

Bøgen er det mest almindelige løvtræ i Danmark. Det kan blive op til 40 m højt og danner en solid skygge under den brede krone. Mange danske haver har plantet bøgehække, der klippes og holdes i den juvenile fase og derfor beholder de brune visne blade vinteren over. De høje bøgetræer og bøgehækken er den samme plante.

De helt unge bøgeblade er lige nu ved at rulle sig ud og folde de plisserede rynker ud for at blive helt glatte. Bladene er spiselige og smager mildt, friskt, syrligt og lidt nøddeagtigt. Det siges, at man kan undgå dårlig ånde, hvis man tygger et par friske unge bøgeblade.

Det kan du bruge bladene til:

  • kom bladene i en salat
  • vikl bladene om små ostekugler
  • brug bladene i en burger eller bagel
  • hæld vodka over bladene og lav en bøgesnaps

OBS – OBS – OBS

Når du plukker blade af bøgehækken eller dit birketræ, så gælder det om at plukke lidt hist og her for ikke at forstyrre planten for meget. Planterne har brug for deres blade til at lave fotosyntese, så vær varsom, hvis træet eller hækken er meget ung og planterne små.