Kejserens busk
Kejserbusk fås i flere sorter – her er det sorten ’Dawn’, som får mørkerosa blomster
I modsætning til kejserens klæder, så skuffer kejserbusken på ingen måde. Tværtimod så får den masser af opmærksomhed, når den pludselig står med de fineste rosa blomster på en årstid, hvor man på ingen måde forventer at se noget så smukt.
Stor og kraftig busk
Du har måske selv lagt mærke til de 2 – 3 m høje buske, som mange haver af lidt ældre årgange har stående? Ikke alle eksemplarer har lige flot blomstring, og det er der en god forklaring på.
Siden de første kejserbuske er blevet plantet, så har man formået at lave en forbedret udgave af den oprindelige kejserbusk-art, og det har resulteret i den krydsning, som vi i dag planter som kejserbusk.
(Tidligere hed kejserbusk Viburnum farreri og i dag hedder den Viburnum x bodnantense og er en krydsning mellem Viburnum farreri og Viburnum grandiflorum)
En rigtig vinterbusk
Kejserbusken er løvfældende og står vinteren igennem med rødbrune grene. Allerede i november ses kuglerunde blomster samlet i små toppe – ventende på at springe ud. Er november og december milde, så ses de første blomster allerede her. Når vinteren sætter ind i januar og februar, så stopper blomstringen. I marts, hvor mildere vinde blæser over vores land, så formår kejserbusken at blomstre på ny.
Du har derfor mulighed for at nyde en smuk opretvoksende fin busk med tæt grensætning og sporadiske perioder med smukke rosa blomster på en årstid, hvor der ikke er så mange andre blomster i haven.
Sæt lidt blomster i vasen
Find saksen frem og invitér foråret ind i stuen. Grene fra kejserbusken forenes let med grene fra vårguld og blodribs tilsat lidt birkegrene. Husk at nyde duften af blomsterne fra kejserbusken – den er fin og let sødlig.
Sådan planter du kejserbusken
Find en plads i din have, hvor solen skinner hele eller dele af dagen. Det kan være på den sydvendte, østvendte eller vestvendte side af dit hus. Kejserbusk stiller ikke store krav til jordbunden, så du er ikke afhængig af at tilføre anden jord, end den der følger med potteklumpen.
Placér busken, så der er plads til, at den kan få lov at vokse sig i dens naturlige bredde på 1,5 m.
- Grav et hul, der er ca. 1½ gang større end potten, som busken har vokset i. Sørg for at løsne jorden i bunden af plantehullet godt
- Sænk potteklumpen ned i plantehullet og fyld nu op med den opgravede jord. Det kan være nødvendigt at løfte busken lidt, for den må ikke komme for dybt i jorden
- Justér planten, så planten dækkes med ca. 2 – 5 cm jord
- Vand godt til – også selvom jorden er fuldt vandmættet
Kejserbusk tåler beskæring, og du kan udføre beskæringen på det tidspunkt på året, hvor det passer dig bedst (dog ikke i frostvejr).