fbpx

 

Tid til at drive rabarber

Rabarberknoldene viser tegn på liv, så det er nu, du skal ud med “klokkerne”

 

Rabarber er måske nok den allerførste plante, som du kan høste fra haven. Vel vidende, at mange hele vinteren har høstet friske kålskud, gravet vinterporer op og måske også har plukket persille og purløg, så hører rabarber nu alligevel til blandt de tidligste.

 

DRIVNING

Er du (også) lidt utålmodig, og hører du til dem, der godt kan lide at eksperimentere lidt, så prøv at drive dine rabarber. Der er i princippet to forskellige måder, du kan drive planterne på. 

I MØRKE

“Spærrer” du rabarber inde i mørke, så vil de strække sig op i håbet om at nå lyset. Det giver lange lige stængler i en lidt lysere rød farve, end når der er lys tilstede. Bladene er helt uden grønkorn – nærmest selvlysende gule. Når du fjerne den lystætte klokke, så er det enkelt at høste af de lange og fine stængler.

Du fremmer høsttidspunktet op mod 3 uger, når du driver rabarber frem i en klokke. Der er ikke stor forskel på smagen af stænglerne, hvis de er drevet frem i mørke, men stænglerne er meget sprøde og måske en anelse mindre syrlige.

Når du igen slipper planterne ud under åben himmel, så går der ikke mange dage før de igen får grønne blade og ligner helt almindelige rabarberplanter.

I LYS

Et fint lille drivhus eller blot en gennemsigtig klokke gør en stor forskel på, hvor hurtigt du kan høste rabarber i din have. Når planterne allerede er i gang nu, så vil der i løbet af 14 dage være stængler, som du kan høste. Måske ikke de store mængder, men nok til at lave lidt rabarberkompot til aftensmaden eller ovenpå et stykke friskbagt brød.

GODE RÅD
 

  • Høst aldrig alle stængler på én gang. Lad altid ca. 1/3 sidde tilbage, så planten kan gro videre
  • Snegle er vilde med rabarber, og er du dem gerne foruden, så læg sneglekorn (Ferramol) under drivklokkerne
  • Gød med organisk gødning, så planterne har noget at vokse af
  • HUSK at du ALDRIG må spise de grønne blade fra rabarber (bl.a. høje koncentrationer af oxalsyre)
  • Høst rabarber frem til Sankthans
  • Udvid sæsonen og plant sorter, der også vokser om efteråret – dem kan du både høste af i foråret og igen til efteråret