fbpx

Salat

Slutningen af marts måned
Selvom jordens temperatur udenfor er nær frysepunktet på dette meget tidlige tidspunkt af året, er jordtemperaturen inde i drivhuset noget højere.

Mange gange vil jordtemperaturen ligge på godt 10 graders varme og melder DMI om overskyet og koldt vejr i en periode, kan man blot tildække jorden med fiberdug eller plastik.

Jorden skal gøres klar
Inden man begynder at så i drivhusets jord, skal man gøre følgende:

  • Riv gamle rodrester og visne blade sammen og fjern dem fra huset
  • Grav eventuelle ukrudtsplanter op, så rødderne også kommer med
  • Vend jorden rundt, så den bliver løs og nem at arbejde med
  • Er jorden kedelig og klasket, bør noget af den fornys med muldrig kompostberiget jord. Grav noget af den kedelige jord af og læg den ud i køkkenhaven. Tøm noget af din kompostbeholder eller køb kompostblandinger

Rækkesåning
Lav en rille i jorden med hånden eller et håndredskab. Så frøene med god indbyrdes afstand – så spirer de ikke oveni hinanden. Læg nu ca. 1-2 cm jord ovenpå frøene og tryk den fast i rillen. Lad blot en fordybning være – så kan du vande i rillen. Det er vigtigt at der er god kontakt mellem frøene og den fugtige jord.

Når frøene spirer i rækken, kan man nemt luge uønsket ukrudt væk. Det kan være nødvendigt at tynde ud i frøene, hvis de er blevet sået for tæt. Gør det så tidligt som muligt, så forstyrrer det de tilbageblevne frø mindst.

Bredsåning
Frøene kan også strøs ud over et afgrænset areal og spire, hvor det nu lander. Det kaldes bredsåning og er velegnet, når det f.eks. drejer sig om bladsalat, som spirer meget hurtigt og ikke behøver at stå i lige rækker. Brug en rive til at lave fordybninger med. Riv på kryds og tværs.

Så frøene og pres jorden på hele arealet. Du behøver ikke at dække alle frøene med jord bagefter, men sørg for at frøene, som jo ligger ovenpå jorden, ikke tørrer ud, men får fuld kontakt med jorden.

Tips!
Åbn altid frøposerne i bunden – så vil resten af posens indhold nemt kunne gemmes og posens tekst stadig være læsbar.

Af Marianne Bachmann Andersen