fbpx

Æbleugen d. 30. september – 8. oktober

Æbleugen collageLOW

Sunde, saftige og velsmagende æbler fra egen avl kan rigtig mange haveejere hvert år glæde sig over. Høsten strækker sig fra de tidligste sorter, der modner i august frem til de mere vinterlagringsvenlige sorter, som høstes i oktober.

Danskernes foretrukne frugt
Æblet er danskernes favorit, og ifølge Landbrug & Fødevarer køber vi 100 millioner kilo æbler om året, hvilket svarer til gennemsnitligt 20 kilo æbler per person hvert år. Det er altså væsentlige mængder af æbler, som forbruges årligt. Statistikken indeholder ikke forbruget af egen avl, men den fortæller, at hele 72% af vores æbleforbrug importeres fra andre lande.

Når du selv dyrker dine æbler, er du sikker på, at de er vokset til uden brug af nogen form for sprøjtning. Æblerne har måske, som resultat heraf, enkelte pletter og ormehuller, men de er først og fremmest helt naturlige.

Stort og bredt sortiment
I Danmark har vi stor tradition for produktion af æbler, og dette samarbejde har resulteret i, at der stadig er en dansk produktion af æbletræer, som sælges i havecentrene. Sortsvalget er løbende udviklet og afprøvet i forhold til sundhed, hårdførhed og egnethed til vores klima, så når du vælger sorter fra havecentrenes hylder, så sikres du et langt større udbytte og nemmere vej til succes.

Pluk æblerne i tide
Træernes grene hænger tunge af vægten fra fuldmodne æbler, der bare venter på at falde til jorden. Inde i træet sker der en masse kemiske reaktioner, og der er først når modningshormonindholdet er højt nok, at æblernes stilk slipper sin kontakt med modertræet. Æbler smager bedst, når de er færdigmodnede på træerne – inden de falder ned og bliver stødte.

Tips
Når du forsigtigt drejer æblet rundt, vil du nemt kunne fornemme, om æblet slipper nemt. Hvis det stadig sidder meget fast, så er det langt fra modent nok og skal sidde på træet et par uger endnu.

Få flere råd
Når de danske havecentre sætter fokus på æbler, er det et tilbud til haveejerne om at få endnu mere ud af deres have – og selvfølgelig også deres frugter i haven. I æbleugen kan du derfor få en grundig æblesnak med din gartner, få masser af information og inspiration til din egen æblelund.