fbpx
funka
Forår Sommer Efterår Artikel

Én af forårets bedste tilbagevendende overraskelser i haven er Hosta – eller funkia, som de retmæssigt hedder på dansk.

På en eller anden måde er der altid plads til en ekstra plante et sted i min have. For funkia kan nemlig gro både under træer og buske i staudebedet eller i en krukke, hvor jeg kan lære sorten at kende, inden det endelige voksested udpeges.

De dækker bunden 100 % og glæder mig ved at gøre arealet ukrudtsfrit.

Planterne står i potter
Når du i havecentrene køber funkia, har de vokset i deres potte i godt et år. Funkia skal nemlig udvikle rodnettet i op til 12 måneder, inden de kan sælges.

Du skal naturligvis fjerne potten, når du planter funkia, men lad endelig jorden følge med i dit plantehul – også selvom der er stor forskel på jordtypen, som planten hidtil har vokset i, og den jord, som er i din have. Funkia vokser i almindelig havejord, men kan have problemer med at trives i meget fugtig og tung jord.

Prøv også at plante funkia i dine krukker – gerne flere forskellige, men undlad at blande sorterne i krukken. Vælg hellere mindre krukker, hvis du har lyst til at lave en lille samling. Har du nydt dine funkia i krukker gennem flere år, vil du nemt kunne flytte dem ud i havens bede.

Der er stor forskel på, hvor kraftigt de enkelte funkiasorter vokser. Jo svagere vækst og jo mindre de bliver, jo mere sandblandet jord kræves der. Plant altid minifunkia i stenbedet.

Pasning af funkia
Når først du har plantet dine funkia, er der ikke meget, du skal gøre. Gød planterne med havegødning om foråret, når de begynder at dukke op af jorden som spidse cigarer. Giv ekstra gødning til de storbladede typer – gerne naturgødning i slutningen af maj måned og igen midt på sommeren. Planter du funkia i krukker, så gød med langtidsvirkende gødningstabletter.

Har du problemer med snegle i din have, så vælg de funkia, som har tykke læderagtige blade – dem synes sneglene ikke så godt om. Drys gerne lidt Ferramol, hvis du får problemer med snegle.

Beskæring
Der går omkring 4 år, inden din funkia er fuldt udvokset i din have. Med tiden vil nogle tuer af funkia blive for store eller kompakte.

Du kan med fordel beskære dine funkia. Brug en staudespade og skær et lagkagesnit mellem de spidse cigarer, der kommer op i begyndelsen af maj måned. Fjern plantedelene og fyld op med jord. En god metode til at få funkia med ekstra store blade.

God fornøjelse!

funka01

Af Marianne Bachmann Andersen