fbpx

Krydderurtebed Samsø 594x594
Forår Sommer Efterår Artikel

Ét oplagt projekt i haven er at lave et krydderurtebed. Et bed, der liver alle sanserne op. Selv om mange af planterne er grønne, så har de hver især deres blomstringsperiode, som er med til at live bedet endnu mere op.

Alligevel er det godt at sætte fokus på bladform, farve og ikke mindst højden. De forskellige varianter af salvie kan kombineres med eks. citrontimian, som lyser op imellem persille, purløg og citronmelisse.

Krydderurtehaven kan suppleres med store krukker hvor de krydderurter, som laver mange underjordiske skud, bedst står. De mest aggressive krydderurter er mynterne, peberrod og citronmelisse. Har du dem blandt dine andre krydderurter, skal du være hård med beskæresaksen, så de ikke invaderer hele bedet.

Desværre er nogle af vores allerkæreste krydderurter ikke helt hårdføre. De kan med fordel dyrkes i krukker, som kan flyttes til mere frostfrie områder vinteren over. Det gælder både rosmarin, laurbær, solbærsalvie, estragon og citronverbena.

Citronverbena600x800 Solbærsalvie594x594 Mynter594x594

Citronverbena Solbærsalvie Mynte
Trin for trin:

1. Opmål et firkantet eller aflangt areal. F. eks. 2×2 meter eller lav et højbed.
2. Læg en gang af fliser eller benyt evt. flis
3. Indhegn arealet med lave pileflethegn eller lav hæk
4. Placér efter eget valg

Materialer:

1. Dækbark eller fliser til gangareal
2. Lave pilefletshegn, taks, lavendel, buksbom eller andet materiale til et lavt hegn
3. Krukker eller rør til mynte og peberrod
4. Krukker til sarte krydderurter
5. Krydderurter

Af Marianne Bachmann Andersen