fbpx

Georginer

Gammeldags planter som georginer og bonderoser er meget populære. De meget overdådige, fyldige og lysende blomster i mange farver er vendt tilbage i vores haver med fuld fart og står både i krukker og bede.

Knoldplante

Georginer hedder på latinsk Dahlia og er en mexicansk plante, som i 1700 tallet blev opdaget af den svenske botaniker Anders Dahl. Georginer danner frø, som kan sås til nye planter, men planten danner også knolde. Knolde, som ikke tåler frost. Knolde, som den overjordiske plante har produceret en masse næringsstoffer til. Gemmer man knoldene fra år til år, får man de samme georginer frem hvert år. Sår man geroginefrø, vil planterne være forskellige, når de spirer frem.


Forårets georginearbejde

De overvintrede knolde fra sidste års georginer hentes frem fra redskabsskuret, udhuset eller kælderen. De har stået nogenlunde frostfrit og tørt gennem hele vinteren. Nu er tiden kommet, hvor de skal vækkes. Læg dem i kasser med fugtigt spagnum over, pot dem i store potter med fugtigt spagnum i, eller plant dem direkte ud i haven, når risikoen for nattefrost er ovre. Knolde, som købes i dit havecenter har været opbevaret tørt og køligt og er lige klar til at forkultivere eller lægge direkte i havens jord.


Georginebedet

Der er stor forskel på, hvor høje georginer bliver. De fleste bliver omkring 1,5 m høje og kan derfor være svære at styre i en krukke. Vælg derfor lave sorter til krukkerne. De ret stive stængler gør opbindingen overflødig. Har sorterne meget store blomster, kan de få stænglerne til at knække, når de fyldes med regnvand, men generelt kan georginer sagtens vokse uden hjælp af opbinding.

Plant dem med ca. 0,5 m mellemrum – altså 2 planter pr. kvadratmeter. Afmærk gerne stedet, hvor de skal bryde frem med en lille pind.


Knoldens brydningsknopper

Fra knolden bryder de første skud hurtigt frem, når varme og fugt vækker den. Knolden skal lægges, så de øverste brydningspunkter er lige i overfladen af jorden. Den skal altså ikke kæmpe sig flere cm frem inden, den kan starte produktionen af grønkorn og dermed næring til de næste processer. Dette gælder både forkultivering og direkte lægning i havens bede.


Den videre pasning

Når blot du sørger for at høste mange flotte buketter fra dine georgineplante, er der ikke mere at gøre. Nænner du ikke at klippe i dem, skal du fjerne de visne blomster ved at klippe stænglen tilbage til basis på grenen. Når du “beskærer” georginen, vil den automatisk sende to nye skud op med nye blomsterknopper.

Da georginer vokser meget kraftigt, skal du sørge for at plante dem i en god næringsrig jord eller gøde godt den første måned efter udplantning – derefter bruger planten ikke særlig meget gødning.

Af Marianne Bachmann Andersen