fbpx
novemberkaktus
Vinter Efterår Artikel

Novemberkaktus, Schlumbergera x buckley, har tidligere været betragtet som en lidt støvet bedstemorplante. Den tid er forbi. Kaktusen har fået et bragende comeback. Det skyldes først og fremmest, at blomsterne findes i en farvestrålende vifte af kulører fra de sarteste pasteller som creme, sartgul og laks til de skrappeste farver som choking pink, rød og lilla.

Desuden er Schlumbergera hårdfør og kræver ligesom andre kaktus et minimum af pasning, hvilket forbrugerne sætter stor pris på.

Man behøver ikke at have grønne fingre for at få novemberkaktus til at trives. Men med enkelte virkemidler kan planten give endnu større glæde. Køb flere planter i samme eller matchende farver, og sæt dem sammen i en flad bakke.

De velformede knopper vil efterhånden folde sig ud og sammen fremstå som en fantastisk, flot farveflade, som vil lyse op i boligen – på bordet, i vindueskarmen eller på gulvet foran et glasparti. Flyt gerne bakken rundt overalt i boligen. Det er en skrøne, at novemberkaktus taber knopperne, hvis den flyttes.

Schlumbergera foretrækker en lys placering. Dens værste fjende er overvanding. Pottemulden skal tørre let ud mellem hver vanding, og planten tager ikke skade, hvis man glemmer at vande den i nogle dage. Novemberkaktus er værd at gemme efter afblomstring, da den naturligt vil blomstre igen ved kortdag det efterfølgende år i november-december.

I vinterperioden efter afblomstring bør kaktusen have en hvileperiode, hvor den placeres lyst, gerne køligt og tåler temperaturer ned til 15° C. I denne periode vandes mere sparsomt. Om foråret, når planten bryder med nye skud, gødes planten regelmæssigt, til knopper viser sig om efteråret. Er planten for lang og ranglet, kan de lange skud drejes af i den ønskede højde.

Schlumbergera kan købes i mange forskellige plantestørrelser. De mindste produceres i 6 cm potter, de største i 30 cm potter.

Af Marianne Bachmann Andersen