fbpx
Plantning
Efteraar Artikel

Der var en gang, hvor de fleste haveejere gik på planteskolen eller i havecenteret for at få at vide, hvilken slags træ, busk, stedsegrøn, staude eller rose, de skulle plante i deres have. Nogle benyttede sig af, at gartneren havde mulighed for at komme på hjemmebesøg, eller man bestilte en havearkitekt, som kunne vejlede i at få plantet de rette planter på rette sted. I dag starter de fleste deres søgning via vejlederen ”Google” og den er svær at komme udenom, når man så gerne vil vide lidt mere. MEN ”Google” har ikke stået fire år i lære og har mange års erfaring med, hvilke planter, der skal stå hvilke steder, når man så gerne vil have succes. Hos ”Google” findes mange gode råd, men dialogen omkring din have og forholdene, der gælder der, er altså ikke nem at få på internettet. I Danmark har vi hundredvis af gæve gartnere, der hver dag vejleder i hvilke planter, der passer hvor. Aldrig har planteudbuddet været så stort, og der er virkelig noget for enhver smag. Måske synes du det er enklere at handle dine planter, hvor du handler mælk, men heller ikke her har ekspedienten stået i lære i fire år (med planter), og har derfor svært ved at give de gode råd. Ligger dit lokale havecenter ikke lige på din rute, bør du måske alligevel overveje at slå vejen forbi, for her kan det godt betale sig at høre, hvad gartneren siger!

Måske overvejer du:

  • At plante ny hæk?
  • At der skal flere frugttræer i din have?
  • At lægge forårsløg?
  • At et større areal skal være nemmere at passe og måske skal plantes til med bunddække?
  • At beskære hindbær, men er i tvivl om, hvilke grene du skal klippe af?
  • At anlægge et rododendronbed, men ikke ved, hvor dybt du skal grave?
  • At plante ekstra stauder i dit blomsterbed, så du også har blomster om efteråret?
  • At kassere dit gamle skæve frugttræ, som kun får plettede æbler, men gerne vil have et nyt?
  • At rosenbedet skal beriges med endnu flere roser?
  • At slyngplanterne på din pergola skal beskæres, men hvordan og hvornår?

Af Marianne Bachmann Andersen