fbpx

artiskok - foto venligst udlånt af Gunnar Christensens Planteskole

Ud over at være særdeles flot og majestætisk, er artiskokplanten også en grøntsag. Det er egentlig en flerårig plante, som derfor helst skal placeres, så den år efter år får lov til at vokse sig større og større.

Den spiselige del

Vi kan i supermarkederne og delikatesseforretningerne købe produkter med artiskokker på glas eller i dåser. De smager rigtig godt og passer til mange retter. I specialbutikker kan man også købe friske artiskokhoveder på forskellige årstider – de smager endnu bedre!

De tilsvarende friske artiskokhoveder kan du selv fremstille i din have. Plant artiskokplanterne, så der er ca. 75 – 100 cm mellem hver plante. Det optimale plantningstidspunkt er forår. Gød planterne et par gange gennem sommeren, så de bliver store og kraftige. I august begynder planterne at blomstre. Mange blomsterstængler sætter flere blomster på samme stængel – er der flere end tre, skal du skære de mindste af hurtigst muligt. Når knopperne eller blomsterbundene er fuldt udviklede, skal man være hurtig og kende sin besøgstid. Høst de stadig uåbne artiskokblomster ved at klippe eller skære dem af lige under blomsterhovedet.

Blåviolette blomster

Nåede du ikke at høste skokken, som blomsterknoppen også kaldes, skal du ikke være ked af det. Nyd i stedet den utroligt flotte blomst, som artiskokken også er. Klip blomsterstænglerne tilbage, når knopperne er høstet eller blomsterne er afblomstrede – det fremmer den fortsatte blomstring.

Vinterdækning

Cynare, som er det latinske navn på artiskok, er ikke fuldt vinterhårdfør. I en mild vinter vil den nærmest vokse, mens den i en barsk vinter vil dø, fordi frosten sprænger basis af planten og den derved rådner. En god metode til at sikre artiskokken fra at rådne vinteren over er at binde den ind. I oktober eller november måned samles alle bladene og vikles sammen med en snor. Saml blade og/eller grangrene rundt om basis på planterne – det beskytter mod udtørring vinteren over. Allerede i marts måned fjernes snoren, mens det beskyttende materiale rundt om basis fortsat bliver liggende helt hen til april måned.

Kogte artiskokker

Skær stænglen helt af under skokken. Klip evt. de tynde spidser af hvert enkelt blomsterskæl. Det er ca. de yderste 1-3 cm afhængigt af, hvilken sort du har. Kog skokkene i vand tilsat citron og salt til de er møre. Spis de kødede blade enkeltvis med smør/olie og salt og skær til sidst selve blomsterbunden fri for de tørre blomsteranlæg. Bunden, som er tilbage skæres ud og nydes i fulde drag. En anderledes og yderst dekorativ og delikat forret.

Af Marianne Bachmann Andersen