fbpx
Jordbær
Sommer Artikel

Ude på landet er de første boder med jordbær sat op, og smagen er i top, for vejret har været perfekt. Hjemme i min have ser det nu ikke ud til, at der er jordbær de næste 10 dage, men der er rigtig mange bær på vej. Regn er det længe siden de har fået, så jeg vander mine jordbær og holder ekstra øje med vejrudsigtens regnvandsprognose. Derudover glæder jeg mig over et par enkelte forvildede jordbærplanter i bunden af mit drivhus, der nu næsten i en måned dagligt har modnet en lille håndfuld søde røde bær. Når først jordbærrene i haven modner, skal jeg ud med en større skål og høste. I år ser mit jordbærbed fint og ordentligt ud med lige rækker, hvor jeg kan strø halm imellem, så bærrene ikke bliver beskidte. Jeg var nemlig lidt hård ved planterne sidste år i august måned, hvor jeg klippede alle udløberplanterne væk. Igen i år har jeg fornyet med et par nye rækker, så jeg hele tiden har maksimum 3 år gamle planter i bedet. De nye planter giver kun en lille høst, men når jeg nedlægger tilsvarende rækker fra den ældste side, opnår jeg en jævn høst hvert år.

Hvornår kan man plante?

”I gamle dage” plantede man jordbær i juli/august måned – slut færdig! Det gør man ikke i dag. Langt de fleste jordbær bliver plantet om foråret, for der går vi i haven. Gartneren har også fornemmet denne udvikling, så hele foråret har vi kunne gå i havecentret eller på planteskolen for at købe nye jordbærplanter til havens bed. Plantesæsonen for jordbær er således udvidet til at gælde fra april – oktober måned.

Hvor kan jeg plante?

Brug aldrig det gamle bed til nye planter. Ligesom kartoflerne skal skifte jordstykke hvert år, skal jordbærrene også skifte plads. Det betyder, at jeg sagtens kan plante nye små jordbærplanter samtidig med at jeg høster fra de gamle rækker.

Planteafstand

Hvor tæt de skal stå bestemmer du lidt selv, men en afstand på ca. 30 – 40 cm mellem hver plante og 60 cm mellem hver række er et godt bud. Plant også gerne jordbærplanter i krukker, højbede eller andre beholdere – de skal nok give bær allerede første år.

Gødning

Jordbærplanter skal først gødes, når du har høstet bær. Gød gerne med naturgødning.


Af Marianne Bachmann Andersen