fbpx

kaal

Kål findes der rigtig mange forskellige af. Blomkål, broccoli, rosenkål, rødkål, hvidkål, grønkål, spidskål, palmekål, savojkål, knudekål og kinakål – striben af kål er meget lang.

Kål er meget nærende og den ældste grøntsag, som vi har dyrket og spist i Norden. Den er ikke altid lige populær, men det er blevet mere moderne at spise kål og de fleste nyder da også både broccoli, blomkål og rosenkål. Hvordan ville flæskestegen ikke smage, hvis ikke der var rødkål til?

Dyrkning af kål i haven

En udfordrende grøntsag? For helt nye køkkenhaveejere, hører kål ikke til de nemme grøntsager. De mere garvede haveejere har gode erfaringer med kål, og synes selvsagt ikke, at det er besværligt.

Køb forkultiverede planter til udplantning, eller så dem først i kasser, inden de plantes ud. Kål må nemlig ikke stå for tæt, for så bliver de ikke til noget. Så frøene i marts-april måned og placér dem i drivhuset eller en lys vindueskarm.

I maj måned kan man plante kål. De noget sarte småplanter fra drivhuset, eller dem, du har købt i dit havecenter, har godt af at stå udenfor et par dage, inden de plantes ud i jorden. På den måde bliver de afhærdede, og vænner sig til livet udenfor.

Afstanden mellem planterne skal være 40-50 cm, og den samme afstand skal der være til rækken ved siden af.

Gødning af kål

Kål er den mest næringskrævende grøntsag i haven. Får den ikke gødning nok, udvikler den sig ikke. Sørg for at køkkenhavejorden er blandet godt med kompost inden der plantes. Gød planterne 2-3 gange frem til juli måned, hvor kålen er ved at være stor nok. Gød med animalsk gødning eller brug NPK.

Kålelskere

Det er ikke kun nogle af os, som elsker kål – de gør kålsommerfuglens larver også. De hvide sommerfugle lægger deres æg, som hurtigt udvikler sig til glubske kållarver, der hurtigt får spist bladene. Bedste bekæmpelse er at fjerne larverne fra bladene – de bider ikke, men spræller lidt, når de fjernes fra bladene. Også kålfluens larver kan drille kålplanterne, ligesom kålbladlus, der danner et gråligt skær, generer kålplanterne.

Kål, som prydplante

Mange kålplanter overvintrer gerne med grønne eller purpurfarvede blade. Det er god næring for måde mennesker og dyr i en kold tid.

Disse flotte kålplanter kan sagtens bruges som prydplanter, hvilket faktisk er en af de helt nye trends i haven. Plant dem sammen med sommerblomsterne, i staudehaven eller dyrk dem i krukker på terrassen. Der er mange muligheder, og de skaber stor opmærksomhed for både store og små, når man sådan kan dyrke spiselige sommerblomster!

Af Marianne Bachmann Andersen