fbpx

Staudebedet

Det traditionelle staudebed findes måske ikke, men oftest anbefales det at plante 3 – 5 – 7 eller flere stauder i flader.

Du kan også vælge et alternativ

Kan du slet ikke få nok af at prøve stauder af, så er det også en mulighed at plante en enkelt af hver plante. Måske har du det også ligesom rigtig mange andre – det er utrolig svært at vælge! Drømmen om det spraglede staudebed kan nemt blive virkelighed, for gartneren har været så forudseende, at der nu laves stauder i større potter, og det giver bedre mulighed for at få afprøvet en lang række stauder. Allerede efter et år, er stauderne fra de store potter vokset så godt til, at man nemt kan danne sig et indtryk af, hvordan planten vil komme til at se ud.

Pas på med farvemix

Mangfoldigheden blandt stauderne er enorm. Høje, lave, oprette og mere overhængende. Blomstringstiden varierer også meget, så sæt dig godt ind i, hvornår og hvor længe dine nye stauder skal blomstre. Vær også forsigtig med at mixe for meget i farverne. Hold dig til de varme farver (orange, gule og røde) eller de mere kølige farver (hvid, blå og rosa). Højden skal også planlægges, for det er ikke rart at få placeret de lave bag dem, der både er brede og høje.

Sådan kommer du i gang

Find dine favoritter. Måske drømmer du mest om purpursolhatte, stjerneskærm eller ridderspore? Få hjælp hos din gartner i dit havecenter og bliv inspireret i litteraturen eller på nettet. At sammensætte eller designe et blomstrende staudebed er både meget indidviduelt og kan være svært, for der er så mange muligheder. Det bedste råd er derfor at starte ud med favoritterne og give plads til at kunne supplere med gode naboplanter.

Rette plantested

For at sikre en god succes med det nye staudebed, gælder det om at vælge de planter, der passer bedst til omgivelserne. Er bedet sydvendt kan man plante alle de stauder, der skal stå i fuld sol, mens et nordvendt bed kræver stauder, der tåler at stå skyggefyldt. Hver enkelt staude er mærket op, så man kan se hvor de trives bedst, og yderligere hjælp fås selvfølgelig hos din gartner i havecentret.