Har man roser i haven, er beskæringen af dem et emne, man ofte spekulerer på. Hvornår er det mest optimale tidspunkt på året? Hvor meget skal man klippe i dem? Hvorfor er der forskel på, hvilke roser der skal beskæres hårdt og mindre hårdt? Hvilken gruppe hører mine roser til?
Hvad er en buskrose?
Der findes ingen botanisk systematisk opdeling af roser, der direkte beskriver buskroserne. Betegnelsen “buskrose” er en kunstig betegnelse, som planteskolerne har forsøgt at komme et bredt sortiment af en bestemt type af roser ind under.
Generelt kan siges om gruppen:
- tilhører de moderne roser
- opstået af krydsninger med vilde roser og ligner ofte disse
- kraftigtvoksende og bliver let både 2 og 3 m høje og brede
- er velegnede som hække, og kan bruges i hegn
- stor mængde af relativt små blomster
- ofte duftende
Behøver ikke beskæring
Buskroser er forædlingsmæssigt tættere på de vilde roser, som har en bedre hårdførhed, end de mere forædlede sorter, der ofte fryser tilbage om vinteren. De har derfor ofte en bedre overvintring end disse, og det er ikke nødvendigt at klippe dem tilbage hvert år.
Buskroser må gerne blive store og fylde en hel masse, hvilket er endnu et argument for ikke at gå i gang med saksen. Mange af buskroserne har en hel masse fæle torne, som ikke er rare at komme i lag med, hvilket kan være endnu en undskyldning for at springe beskæringen af dem over.
Let beskæring eller foryngelse
Ved let beskæring menes at døde og svage skud fjernes, men at grenenes længde ikke reduceres.
Når man udtynder de ældste grene i buskroserne, laver man en foryngelse af busken. Busken vil producere nye skud, hvor de gamle laver plads, og de nye skud vil ofte have en bedre blomstring, end de gamle. Fjern ca. 1/3 af alle buskens ældste grene ved basis. Denne beskæring skal typisk foretages hvert 2. år.
Af Marianne Bachmann Andersen