fbpx

artiskok - foto venligst udlånt af Gunnar Christensens Planteskole

Prydplante eller grøntsag?
Artiskok og kardon er begge flerårige planter, som er nært beslægtet med tidsler. Desværre er de ikke helt hårdføre og vil derfor kun overleve på lune steder. Vi planter både artiskokker og kardoner i haven, for at spise dele af dem. Tillige er det nogle særdeles dekorative planter, der med de grågrønne, hårede blade majestætisk står solidt plantet.

Forkultivering

Både artiskok og kardon kan sås i bakker fra marts måned. Når de små planter er vokset til, og vejret er lunt i maj måned, plantes de ud. De fylder ikke meget på det tidspunkt, men vil hurtigt blive store, så de skal plantes med 60-100 cm mellemrum.

Udplantningsplanter

For at sikre, at planterne når at blive store nok, så der kan høstes blomsterbunde, kan man købe småplanter af artiskok. Plant dem ud i maj måned fra små potter. Jorden i køkkenhaven skal være blandet godt med kompost og gerne et lag dyremøg, hvis det er muligt. Kardoner kan også plantes som småplanter, men det lader sig fint gøre med egne forkultiverede kardonplanter, da det ikke er blomsterbunden, som man spiser fra kardonen, men stænglerne, som sagtens når at blive store nok.

De spiselige dele

På artiskokplanten er det blomsterbunden og de kødede dækblade, som man kan spise. Man skal høste blomsterknoppen inden den springer for meget ud. Klip de stikkende spidser af dækbladene og kog blomsterknoppen i vand med salt og citron i omkring 30 min. Når dækbladene slipper, har de fået nok. Spis de enkelte dækblades “plantekød” ved at skrabe det af med tænderne. Når de yderste dækblade er spist, kan bunden til sidst skæres ud og nydes. Spis dem fersk eller sammen med smør eller en god olivenolie og salt.

På kardonen høster man de lyse stilke i august-september måned. Man kan få meget lange stilke ved at snøre bladstilkene sammen og binde kraftigt papir eller aviser udenom – derved når lyset ikke ind og stilkene bleges. De skæres i passende længder og koges i citron og saltet vand i ca. 15 min. Blandes med citronolie dressing og spises herefter.

Prøv at overvintre

Der findes nogle sorter af artiskok, der er mere hårdføre, men det kræver lidt arbejde for at få det til at lykkes. Om efteråret skæres blomsterstænglerne så langt tilbage, at de har samme højde, som bladstilkene. Dernæst bindes bladene sammen med en snor og planten dækkes godt med blade ved basis. Er vinteren hård med meget lave temperaturer, skal hele planten dækkes med blade, grene eller en vintermåtte.

Af Marianne Bachmann Andersen