fbpx
jordbaersorter
Efterår Artikel

Trods lavere temperatur, er vejret stadig sensommer, jorden har fået vand nok, så nu er det igen tid til at plante. I min have var årets høst af jordbær meget lav. Når jeg tæller årene tilbage er planterne også mere end 3 år gamle, så nu skal det være. Et nyt jordbærbed skal plantes.

Et ledigt areal skal tages i brug, for man bør ikke plante jordbær samme sted. Årsagen er, at jordbær ofte tilegner sig forskellige sygdomme, som de nye friske planter jo helst ikke skal smittes af. Det gamle jordbærbed graves fri for planter og så skal der masser af kompost på til næste års kartoffelavl.

Det nye areal måles op, så der kan plantes rækker af nye jordbær med 1 m mellem hver og 40 cm mellem hver plante. Mange familier har nok i 3 – 5 rækker med 8-10 planter i hver.

I havecenteret kan man købe bakker hvori mindre planter af jordbær er plantet. Antallet i bakkerne varierer, så husk at regne ud på forhånd, hvor mange planter du skal bruge til dit nye bed.

Sortsvalg
Modningstiden er værd at sætte sig lidt ind i, for skal du anlægge flere nye rækker af jordbær gør det jo ikke noget, at de ikke alle modner på samme tid. Omvendt skal man jo heller ikke plante sent modne jordbær, hvis man på forhånd ved, at sommeren ikke skal tilbringes i egen have – så bliver det kun fuglene, der får glæde af bærrene.

’Honeoye’ modner som en af de første sorter og får mellemrøde ret store bær. Et fast bær med let syrlig smag.

’Korona’ modner lidt senere end ’Honeoye’ og får lyse middelstore bær. Meget velsmagende.

’Ostara’ er en remonterende (blomstrer igen og igen) sort, der giver bær i hele jordbærsæsonen og ofte langt ind i august måned. Søde og faste bær.

HUSK, at du i dit havecenter kan få råd og vejledning i netop sortsvalg og plantning af jordbær.

Vidste du, at

  • jordbær ikke skal gødes om foråret? Gødning om foråret giver mange blade og risiko for rådne bær?
  • det er optimalt at gøde jordbærplanterne om efteråret og gerne med kompost eller naturgødning, hvor mængden af kvælstof er minimal?

Af Marianne Bachmann Andersen