fbpx
magnolie
Forår sommer Artikel

De grønne farver i naturen har fået ekstra klarhed og styrke efter kølige og regnfulde forårsdage. Alligevel kan man se planter i haverne, som er helt gule.

Det tydeligste eksempel er magnoliatræerne, som stadig blomstrer, men også er ved at have fuldt udsprungne blade. Især arten soulangeana har meget gule blade.

Forklaringen på dette fænomen er, at det rødderne er lidt længe om at fordele næringen fra jorden ud til alle bladene, hvilket ses på de meget underernærede blade. Magnolieplanterne vil om nogle uger igen være grønne, som vi kender dem, men hjælp gerne planterne i haven med at få fyldt næringsdepoterne op.

  • Græsset vokser faktisk uden gødning, men lægger du dig fladt på maven, vil du på en undergødet græsplæne se store mellemrum mellem stråene, der har fået stor konkurrence af især mosset. Gøder du plænen, fremmer du græssets vækst og fortrænger mos.
  • Roserne, der er klippet hårdt tilbage, er endelig ved at være langt fremme og ligner snart planter igen. Fik du gødet dem omkring første april og første maj? Husk at gøde hver måned frem til august. Gødningen fremmer skudvæksten og giver mange flere blomster OG så er gødningen med til at opretholde sundheden hos roserne.
  • Frugtbuskene er i fuld gang med at sætte blomster og kigger du godt efter, kan du se de første bær, som dannes på blomsterbunden. Du kan stadig nå at gøde både ribs, solbær, stikkelsbær og hindbær. HUSK at blåbær er surbundsplanter og skal have surbundsgødning.
  • Jordbærplanterne er i fuld blomst og har fået en god portion vand, så dannelsen af bærrene bliver i år rigtig god. Du skal IKKE gøde dine jordbær – gødning om foråret giver flere blade og større risiko for rådne bær. Vent med at gøde til august måned.
  • I drivhuset vokser både peberplanter, chiliplanter og tomaterne om kap med hinanden. Her er det vigtigt altid at gøde. Fylder du vandkanden, skal der i hver doseres flydende gødning, vander du via kapillærkasserne, så sørg for at dosere gødningen nede i dem. Brug en velegnet flydende gødning til hver vanding, så får du de flotteste grøntsager.
  • Hækken skal gødes – især hvis du har dækket bunden med træ- eller barkflis. Er din hæk helt nyetableret, skal den ligeledes hjælpes på vej med lidt gødning. Ældre hække skal gødes let.
  • Surbundsbedet med smukke blomstrende rododendron skal du vente med at gøde til planterne er afblomstrede. Herefter skyder de nemlig med helt nye skud, der til næste år giver smukke blomster.
  • Havens bede med stauder, buske, træer og bunddækkende planter skal alle have en portion vedligeholdelsesgødning. Mængden af gødning er relativt lav og den må gerne fordeles som naturgødning, der over en længere periode frigiver næring.

Af Marianne Bachmann Andersen