fbpx
rabarber1
Forår sommer Artikel

Vi har stor succes med mange af de spiselige planter i haven, og én af klassikkerne, rabarber, har fået så stor succes, at det kan være svært at skaffe nok planter. Men det er nu heller ikke helt så nemt bare at producere rigtig mange rabarberplanter, fordi alle pludselig skal have rabarber i rækkevis, for måden den formeres på er lidt spidsfindig.

På to tidspunkter hvert år er det muligt at grave mindst 3 år gamle rabarberstokke op og skære rodklumpen igennem, så der er en synlig knop på hver del. Knoppen bryder langsomt frem og danner lange stængler med grønne blade.

De to tidspunkter er tidlig forår inden stokken bryder frem med nye skud, eller om efteråret i september eller oktober måned, når stokken trækker næringsstofferne tilbage. Det sikreste tidspunkt at formere rabarber på er om efteråret. Rabarberplanter laver en blomstrende stængel og på den dannes et stort antal frø, som giver nye planter, MEN planterne er ikke identiske med den sort, som du har plantet, og frøplanter af rabarber bliver oftest store, kraftige, grønne og særdeles sure.

Mange sorter
Når du skal træffe beslutning om hvilken sort af rabarber, du skal plante, bør du kigge på modningstidspunktet, smagen og indholdet af oxalsyre. I Danmark er der lavet sortsforsøg med rabarber, og i mange havecentre kan du få god viden om disse egenskaber blandt sorterne, du kan vælge imellem.

Når foråret er så dejligt, som det er i år, kan vi ikke vente på, at stænglerne bliver ret lange, før vi ”trækker” de første til lidt rabarberkompot. Derfor er det vigtigt at vælge nogle af de tidlige sorter, som måske ikke har så tykke stængler, men egentlig yder ganske godt.

Vinrabarber og jordbærrabarber er lækre, fordi de har fantastiske røde stængler, der både giver farve til kompot og rødgrød, men som helt klart giver rabarbertærten og kagerne et flot udseende.

Høsttid
Du kan ”trække” stængler af dine rabarberplanter, når de har stået i din have et år. Høst så tidligt om foråret du nænner det, og fortsæt til sankthans. Hold en pause og høst igen, når skolen starter i august. De sidste stængler bruger planten til at samle forråd, så ”træk” aldrig alle stængler på én gang.

Det er vigtigt at du trækker stænglerne af, og ikke skærer dem af. Den bladskede som følger med stænglen efterlader et lille sår i rodstokken, mens det sår du efterlader ved at skære stænglen af, vil give risiko for, at der vil opstå råd, som i værste fald skader hele rodstokken.

Du kan plante rabarber hele året, men tidlig forår og efterår er rigtig gode tidspunkter for planten af vokse videre i.

Af Marianne Bachmann Andersen