fbpx
plantning
Forår Artikel

For en gang skyld passer det – årskalenderen viser forår og det stemmer overens med haven netop nu. Erantis og vintergækker stå smukt i de ældre haver. Det pibler op af jorden med små staudespirer, de tidligste blomstrende buske blomstrer næsten, ja selv ukrudtet har fuld kraft frem.

I modsætning til andre forår, er dette virkelig et forår, hvor man rigtig kan få plantet med god samvittighed.

Alle de barrodede hækplanter, der nærmest kommer direkte fra planteskolernes marker, vil langsomt starte rodvæksten i den noget kølige jord, men derefter være rustet til også at danne ny tilvækst – egentlig på lige fod med de planter, som blev plantet efteråret 2014.

Fagfolk anbefaler jo at plante om efteråret: ”Det der plantes om efteråret vil gro, mens det, der plantes om foråret kan gro”. Lige nu er tilstandene i haven som efterår, så udsæt ikke projekter med plantning; gør det nu og få glæde af det allerede i år.

Det drejer sig ikke kun om de barrodede planter, men i og for sig også for frugtbuske, frugttræer, prydtræer, prydbuske, stedsegrønne, roser og stauder. Alle sammen planter, der ofte er dyrket i potter og derfor har en færdigdannet rodklump. De er ikke på samme måde sårbare i plantningsfasen, men kvitterer for at blive plantet i en kølig periode, hvor jorden også er tilpas fugtig.

Husk at vande hver gang du planter – også selvom jorden synes fugtig nok. Vandet hjælper med at danne god kontakt mellem rodspidser og den nye jord.

Af Marianne Bachmann Andersen