fbpx
aebler-efteraar
Efterår Artikel

Man kan næsten ikke åbne dagens avis uden at der er store og lange reportager om æbler. Om det skyldes, at der ikke er så meget andet at skrive om (agurketid), eller om det blot er et udtryk for, at æbler betyder meget for mange mennesker, er ikke lige til at sige. Dog er jeg sikker på, at rigtig mange danske hus- og haveejere dyrker mindst ét æbletræ i deres have.

Og er man først lykkes med æbler i haven, vil vi have mere, og ofte ender det med, at æblerne ligger i en stor bunke under træet – vi fik ikke plukket dem i tide. Også min have vidner om grådighed og manglende evne (tid) til at få høstet æblerne i tide.

Men jeg har gjort et par tiltag, som højner kvaliteten af de æbler, som træerne leverer:

  • Hver vinter beskærer jeg mine træer, så der er lys og luft i træet. Hvis større grene krydser hinanden, må den ene helt væk. Jeg vil heller ikke have træer, der er for høje, så de kraftige opadvoksende grene fjerner jeg også.
  • Når æbletræerne er færdige med at blomstre, gøder jeg med naturgødning.
  • I slutningen af juni måned – efter junifald (frugterne falder selv af), gennemgår jeg træerne og tynder ud i de ansatte små grønne æbler, således hvert enkelt æble har mindst 5 cm at vokse på. Jeg fjerner typisk 40 – 60 æbler pr. træ.
  • I juli måned klipper eller river jeg vandris af. Vandris er de lodrette skud, som vokser meget hurtigt og ikke er til nogen nytte – der er ofte mange af dem
  • Når æblerne modner, er de store, røde og dejligt søde, for træet er ikke overbelastet af ALT for mange æbler, den skyggende top er klippet af, og æblerne er det muligt at høste uden brug af stiger og frugtplukkere.


TIPS

Har du børn eller kender du nogen på den lokale skole, så giv gerne en kasse af dine æbler. Har du flere forskellige sorter, så brug lidt tid på at forklare, at æbler kan smage meget forskelligt. Lav smagskonkurrencer og lad børnene stemme på deres favoritæble.

Af Marianne Bachmann Andersen