fbpx
jordbaerplanter
Sommer Efterår Artikel

En jordbærplante giver højeste udbytte, når den er to eller tre år gammel, derefter går det ned ad bakke med mængden af bær. Du skal derfor forny dit jordbærbed hvert tredje år. Det kan gøres i ét hug, men så vil du mangle bær det første år efter udplantningen.

En anden metode er at udskifte 1/3 af dine planter eller rækker hvert år.
På den måde vil du altid have friske planter, planter med højt udbytte og planter, der er ved at være udtjente.

Jordbær tilhører en plantefamilie, der desværre har det problem, at de laver jordtræthed. Jordtræthed er et fænomen, som vi bedst kender fra roser – plant aldrig en rose samme sted, som der tidligere har vokset roser. Det gælder også for jordbær.

Når du planter nye planter, må du altså ikke plante i samme jord, som der tidligere har vokset jordbærplanter i. Udskiftningen af jordbærplanter er derfor et ”rullende” bed. Udforsk gerne nye jordbærsorter – måske bliver du positivt overrasket over den forbedrede smag, holdbarhed og sundhed, som de nye sorter giver. Vær også opmærksom på modningstidspunkter.

Ved at kombinere tidlige og sene sorter, udvider du sæsonen, hvor du kan høste velsmagende lækre jordbær i haven.

TIPS

  • Fjern altid planternes udløbere – de forringer mængden af bær.
  • Gød kun jordbærplanter om efteråret. Gøder du i foråret, får du blade uden at få ret mange bær.

Af Marianne Bachmann Andersen