fbpx
nedfaldsaebler
Efterår Artikel

Hvert år ligger æbler og pærer til en værdi af 50 mio. kr. og rådner op i de danske haver i stedet for at blive spist.

Således lyder det fra Landbrug & Fødevarer, hvor chefkonsulent Klaus Jørgensen sidste år lavede beregninger, der omsætter den rådne frugt til penge.

Hvorfor går haveejere i butikkerne for at købe deres æbler, når frugten er på træerne i haven?
Man mener, at der hvert år vokser 10 mio. kilo pærer og æbler i de danske haver, men at det kun er halvdelen, der bliver spist.

Umiddelbart lyder det voldsomt, men samlede man frugten og afleverede den på et mosteri, ville man med 150 kg frugt få 15 flasker most med hjem til en samlet værdi på 255 kr. Og mosterier landet over tager meget gerne mod æbler fra haverne, for denne frugt giver god smag pga. mangfoldigheden af sorter.

Forbrugerorganisationen Stop Spild af Mad udtaler: ”Det er synd, at så mange af os er nødt til at købe æbler i butikker, som i værste fald er fløjet hele vejen fra Argentina eller New Zealand, mens vi har egne danske æbler i baghaven, som ikke bliver brugt. Sidste år udsendte vi flere opråb, hvilket medvirkede til, at flere danskere plukkede frugt fra egne haver og hjalp naboerne med at få plukket deres. Flere kommuner er derudover begyndt at udlåne saftpressere til borgere, så de kan udnytte deres frugt”.

I dit havecenter kan vi hjælpe dig med at få plantet de sorter af æbler, som du bedst kan lide – fæld de gamle træer, hvis du ikke synes om frugten eller gider samle den op og bringe dem til mosteriet.

Vidste du i øvrigt, at de sene æblesorter egner sig bedst til lagring?

Af Marianne Bachmann Andersen