fbpx
Drivhuset
Sommer Artikel

Nu har både agurkeplanter, tomatplanter og peberplanter godt fat og fuld fart på tilvæksten. De første små skoleagurker er allerede synlige – og måske spist, mens det varer nogen tid endnu, inden tomater og peberfrugter modner.

Ingen har lovet, at det er nemt
Hvis man tror, at det er supernemt at plante, vande og høste grøntsager i drivhuset, så må man tro om. Det kræver hver dag en tur gennem planterne, som skal passes. Det gør nu ikke nydelsen af hjemmehøstede grøntsager mindre. Det behøver ikke tage mere end 5-10 minutter hver dag, men det er faktisk nødvendigt!

Vand og gødning
I drivhuset er varmen mere intens, end udenfor hvor det blæser. Planterne vokser meget hurtigere i drivhuset og forbruger mere vand og gødning af samme årsag. Hver dag skal du være sikker på, at dine planter bliver vandet nok. Rigtig mange dyrker deres drivhusplanter i plantesække og selvvanderkasser. HUSK at tjekke, at der er vand nok i kasserne, og at de er tætte.

Ser nogle af dine planter sløve eller sløje ud, så er der ofte noget galt med vandtilførslen. OMVENDT skal du ikke tro, at det er vandplanter, du har med at gøre. Overvanding kan også slå dine planter ihjel.

Tilsæt altid flydende gødning i lav dosis hver gang, du vander.

Opbinding
Agurker danner naturlige fangarme, som de griber fat med og hjælper dem på vej opad.

Tomater anvender nogle gange deres blade til at gribe fat med. Deres evnet til at klatre rækker dog ikke – du skal hjælpe dem på vej. Du kan montere spiraler i taget, som de kan vokse indeni, eller du kan fæstne en snor, som du vikler toppen rundt om i takt med tilvæksten.

Beskæring
Jeg klipper meget sjældent i planterne, men hver dag finder jeg nye sideskud, der er på vej i bladhjørnerne på især tomatplanterne. Dem fjerner jeg med to fingre – gnider dem simpelthen af.

Agurkeplanterne kan også finde på at lave sideskud. Dem fjerner jeg også ved at knække dem af. Desuden tynder jeg kraftigt ud i det antal gule blomster, som agurkeplanterne sætter.

Min erfaring er, at får de lov til at vokse ud med små agurker, så går plantens vækst i stå, de små agurker bliver gule og falder af. Når jeg tynder godt ud i blomsterne, så vokser planten videre og laver færre, men flottere agurker.

Når tomatplanterne har dannet masser af nye klaser med tomater, topper jeg planterne. Det betyder, at jeg standser deres topskud ved at klippe det af. Tidspunktet er i august måned og kan variere fra sort til sort.

God sommer!

Af Marianne Bachmann Andersen