fbpx
koekkenhave
foraar Sommer Efterår Artikel

Det er meget moderne at vende tingene på hovedet. Køkkenhaven i prydhaven og prydhaven i køkkenhaven. Ofte er køkkenhaven placeret nederst i haven eller i et hjørne, som er afskærmet i forhold til den øvrige del.

Den indeholder meget traditionelle grøntsager som kartofler, jordbær, rabarber, gulerødder (med orm) ærter, løg, porrer og salat. Kålen er prøvet, men den lykkedes ikke – majsene væltede i en sommerstorm eller spirede ikke.

Gør køkkenhaven til en mere central del af haven og brug nogle af de lidt nye grøntsager, som udover at kunne spises, også har en stor prydværdi.

Stort arbejde
En stor del af arbejdet i haven foregår i køkkenhaven. Jorden står bar om vinteren og skal graves igennem i det tidlige forår. Komposten skal udbringes og jorden renses for sidste års rester af gulerødder og porrer. Frøposer købes og nogle sås tidligt i små potter eller bakker for senere at blive plantet ud. Andre sås direkte i jorden lidt senere på foråret.

Kartofler sættes til spiring og lægges i snorlige rækker i starten af april måned. De dækkes med spirefremmende plast eller fiber og hyppes efter alle kunstens regler 1-2 gange inden de graves op fra juni måned.

Det er mange gange, vi skal over stykket med hakke og rive for at holde stykket rent for ukrudt. Når vi nu bruger så mange timer på køkkenhaven er det da synd ikke at vise den frem og selv nyde de mange mulige grøntsager.

Kendte grøntsager i nye versioner
Kig godt efter på hylderne med frøposer i dit havecenter. Der er mange alternative muligheder for at høste de allerede kendte grøntsager. Violette gulerødder, gule bønner, marmorerede rødbeder, auberginefarvet krølsalat, rødstilket spinat, rød rosenkål og rød grønkål.

Prøv at dyrke palmekål, som også er yderst dekorativt. Lad blot palmekål og grønkål stå i haven vinteren over – så sætter det nye skud, som sagtens kan bruges i madlavningen vinteren igennem. Mængden af nye salattyper vokser også år efter år. Køb småplanter af iceberg, romanie og salathoveder i krøllede versioner – alle meget dekorative.

Også blomster blandt grøntsagerne
Så gerne en række morgenfruer, sommerasters, tallerkensmækker eller nogle af de andre meget flotte sommerblomster mellem rækkerne af salat, porrer og gulerødder. Blomsterne tiltrækker insekter, der ofte er nyttedyr.

Det vil sige, at insekterne, der besøger planterne ofte vælger at lægge æg i lus, som ofte angriber kål. De parasitterer skadegørerne og er derfor meget nyttige. Brug også blomster fra morgenfruer og tallerkensmækkere i salatskålen – de lyser helt eventyrligt op og kan sagtens spises.

Plukker du buketter fra rækkerne i køkkenhaven, vil det blot virke naturligt, da køkkenhaven jo er det sted i haven, hvor man høster.

Af Marianne Bachmann Andersen