fbpx
hebe
Sommer Efterår Artikel

Nogle arter har uanseelige blomster, men spændende vækstformer og små blade i mange forskellige grønlige eller brogede farvenuancer gør dem særdeles velegnede til udplantning i krukker eller i havens bede. Der er 15 forskellige arter/sorter at vælge imellem, og hovedsæsonen er fra august til oktober.

Plantes udelukkende forskellige Hebe-sorter i en krukke, vil resultatet blive en elegant “grøn” krukke.Hebe kan plantes sammen med årstidens blomstrende planter, f.eks. lyng sensommer og efterår.

Efter afblomstring kan man lægge løg af forårsløgvækster i krukken, som vil blomstre i forårsmånederne. Senere kan Hebe-krukken suppleres med udplantningsplanter eller stauder efter ønske. På den måde er krukken smukt tilplantet efter årstiden.

Med Hebe kan skabes smukke bede i haven, hvor Hebe plantes i flader i forskellige grønlige nuancer, alene eller sammen med blomstrende planter. Sten og grus gør bedet smukkere.

Hebe er ikke vanskelige at passe, men de skal vandes godt og må ikke tørre ud. De fleste sorter er vinterhårdføre.

En tommelfingerregel siger, at sorter med små, grønlige blade tåler mere frost end sorter med større, brogede blade. Hebe udplantet i krukker vil være mere udsatte for frostskader end planter i bede. Det er snarere den udtørrende vind, der skader planterne, end frosten. Derfor er det vigtigt, at krukkerne placeres beskyttet i læ vinteren over.

Det er ikke nødvendigt at gøde Hebe den første vækstsæson, året efter gødes planterne moderat. Hebe trives såvel i sol som i halvskygge.

Af Marianne Bachmann Andersen