fbpx
bjergte
Forår Efterår Artikel

I september er glansen ved at gå af sommerens blomsterflor. Det er tid at tænke på nyt til havens krukker. Bjerg-te vil være en flot velkomst til efteråret. Bjerg-te vokser vildt i skovlysninger i det østlige Nordamerika. I krukker på terrassen vil den trives fint såvel i halvskygge som i fuld sol.

Det eneste, man skal være opmærksom på, er, at den ikke tåler udtørring. Vand den jævnligt og gerne med det bløde regnvand. Den skal ikke gødes i efteråret. Pottejorden skal være en sur jord akkurat som den sphagnum-jord, man kan købe specielt til rhododendron. Bjerg-te bliver 15 cm høj og vil brede sig med udløbere i hele krukken.

Bjerg-te er en haveplante. Den kan plantes ud i rhododendronbedet som bunddækkeplante. Eller den kan blive i krukken til glæde året rundt. Bliver vinteren hård, så læg krukken ned, og beskyt den mod den værste frost. Når det atter bliver forår, så bring krukken på fode igen, hold planten let fugtig, og bland en smule gødning i vandet hver 14. dag.

Plantens største pryd er de smukke røde bær, og de sidder længe på planten. Bærrene har en speciel aromatisk duft, det opdager man, hvis man maser dem mellem fingrene. Nogle synes, det dufter af tyggegummi, og planten har da også tidligere været brugt til udvinding af et aromastof.

Af Marianne Bachmann Andersen