fbpx
Stedsegr-i-krukker
Vinter Forår Sommer Efterår Artikel

Set fra krukkedyrkerens synsvinkel, udmærker en lang række stedsegrønne nåletræer sig. De har en langsom vækst, en smuk form og et tæt forgrenet rodnet, der egner sig til livet i en krukkes begrænsede jordvolumen.

Samtidig byder sortimentet på uendelig mange muligheder for at skabe spændende grønne skulpturer, der pynter i en tid, hvor der ellers ikke er meget grønt at hvile øjnene ved. De stedsegrønne vækster har fra naturens hånd en smuk, individuel form. Nogle bliver søjleformede, andre pyramideformede og andre igen kuglerunde, uden at man behøver at finde beskæresaksen frem.

Prøv at danne en lille gruppe af måske tre krukker med en lav, en mellemstor og en høj, slank plante i et hjørne af terrassen. Det ser smukt og harmonisk ud. En klassisk løsning er at placere en krukke på hver side af indgangsdøren med ens planter. Vælg en kugleformet eller en pyramideformet efter hvad der passer bedst til husets arkitektoniske udtryk.

De stedsegrønne vækster er hårdføre planter, der klarer sig fint gennem vinteren, hvis de plantes i let jord med et godt dræn. Stående vand i krukken tåler de ikke. Nåletræer fordamper vand fra deres grønne nåle vinteren igennem, så de må aldrig tørre helt ud. Placer krukken tæt ved huset, hvor der er lunest, så bundfrysning undgås.

Stedsegrønne til krukkedyrkning skal være planter af fineste kvalitet, der er lige smukke fra alle sider, for krukken kan til hver en tid flyttes et nyt sted hen og skabe nye, charmerende virkninger.

Af Marianne Bachmann Andersen