fbpx
Campanula-portenschlagiana
Sommer Artikel

Søde stueplanter slipper solskinnet og sommeren ind i stuen og skaber den lette feriestemning, der er noget af det bedste ved sommertiden.

I sommertiden flyder grænserne mellem inde- og udeliv sammen. Det er svært at få nok af haven og naturen, så det er en god ide at genskabe lidt af havestemningen indendørs. I den lyse stue er rammerne helt perfekte for blomstrende planter, der fylder stuen med farver og frodighed.

Glade begonier, Begonia elatior hybrid, i alverdens farver er dejlige sommerplanter til den lyse stue. De sætter pris på masser af lys, men direkte sollys er for meget af det gode. Det gælder også minisolsikker, Helianthus annuus, der er perfekte sommerplanter med sjove gule solskinsblomster. Krybeklokke, Campanula portenschlagiana, med et mylder af himmelblå klokkeblomster og en let og naturlig vækstform, slipper lidt af atmosfæren fra det fri med ind i stuen.

Det er dejligt at fylde hele stuen med blomster og frodighed sommeren igennem. Inde i stuen, lidt tilbagetrukket fra vinduerne går det fint. Men i den sydvendte vindueskarm, hvor solstrålerne bager ubarmhjertigt, er betingelserne for barske for mange planter. Heldigvis er der andre, der ligefrem stortrives i den direkte sol.

Det gælder fx de sukkulente planter. Det er planter med tykke blade, der er specialiserede i at have orden i vandhusholdningen. De oplagrer vand i bladene til trange tider og beskytter sig mod solstrålerne med en kraftig overhud. Der er mange spændende og meget skulpturelle planter blandt sukkulenterne, der kan give tiltrængt frodighed i den sydvendte vindueskarm. Lægealoe, Aloe vera og paradistræ, Crassula ovata, er gode eksempler.

Hvis du vil have et farverigt blomsterflor i din sydvendte vindueskarm, kan du med sindsro stille din hawaiiblomst, Hibiscus rosa-sinensis, frem i forreste række. Jo mere sol, jo flere blomster får den, bare du husker at vande flittigt. Ørkenrose, Adenium obesum, har betagende smukke rosa blomster, der også boltrer sig i sollyset. Hvis det gerne må være lidt eksotisk, kan trillingranke, Bougainvillea glabra, anbefales til den sydvendte vindueskarm.

Af Marianne Bachmann Andersen