fbpx

Junifald i frugthaven


Det er nu, du skal tynde ud i frugterne
Har du hørt om begrebet junifald? Faldet drejer sig om små umodne frugter, som falder af træerne netop nu, hvor de første kirsebær eller moreller allerede er modne.

PLANTERNES EGET FORSVAR
Godt nok har planter ingen hjerner, men alligevel er de indrettet således, at de for alt i verden ønsker at overleve. Frugttræene åbner hvert forår deres smukke blomster og nu kan beretningen om bierne og blomsterne starte. Er der bier nok, og undgår vi at nattefrosten ødelægger frugtanlæggene, så venter der os en stor belønning med masser af dejlig frugt. Lige nu kan man se mange små og dejlige blommer, æbler og pærer på træerne, så det ser ganske lovende ud her også. Har du abrikoser, nektarin eller ferskentræer, er der også her en flot frugtsætning i år.

Al den overflod og frugtsætning kræver utrolig meget af træerne, og nu er det, at junifaldet har sin berettigelse. Træerne afstøder simpelthen en del af frugterne, så det nemmere kan klare at modne dem.

DU KAN SELV HJÆLPE TIL
Jeg har rigtig god erfaring med at tynde yderligere ud i de mange frugter på æbletræer. Den dejlige sort ‘Discovery’ er meget rigtbærende, og et enkelt lille træ kan nemt have ambitioner om at modne mere end 100 æbler. Man kan så vælge om den samlede høst i kg skal fordeles på 100 æbler, eller om 50 dobbelt så store æbler faktisk er bedre?
SÅDAN GØR DU
Når junifaldet er ovre – altså når træet selv har kastet frugterne, så kan man med fordel finde en nysleben beskæresaks frem og gå i gang. Alle de grene, hvor man har mulighed for at nå grenene med frugter skal gennemgås. Jeg fjerner frugter, så der kun sidder ét enkelt æble tilbage, og der skal mindst være 5 cm til det næste. Det er en drabelig handling, og det ser voldsomt ud, når arbejdet er udført, men jeg tror at både træ og frugtspisere har stor glæde af indsatsen.

PS jeg vælger at fjerne de æbler, som har skader fra æblevikleren eller er deforme, og beholder selvfølgelig det flotteste

Du kan se, hvordan man udtynder æbler på denne video

Hyldeblomstdrik og rosenvand

Det dejlige varme vejr har skyndet på hyldeblomsterne, som mange steder allerede er afblomstrede, MEN ser du godt efter, så kan du sagtens finde friske blomsterskærmetil den velsmagende drik.

SÅDAN LAVER DU HYLDEBLOMSTDRIK

1. Høst 30 – 40 skærme og ryst dem, så der ikke sidder insekter og dyr
2. Klip så meget af stilkene af, som muligt – de er nemlig lidt bitre
3. Fyld blomsterne i et glas eller i en skål
4. Skær 1 – 2 økologiske citroner i tynde skiver og læg ved blomsterne
5. Kog en lage af 1 l vand tilsat 500 g sukker og 2 spsk. citronsyre
6. Hæld lagen over blomster og citronskiver

Stil blandingen køligt i 2 – 4 dage og sigt nu blomster og citronskiver fra. Smag saften til og tilsæt evt. ekstra sukker. Hæld på rengjorte glas.

PS Kender du den rødbladede hyld? Der findes 2 – 3 sorter af rødbladet hyld, der danner rosafarvede blomster. Når du laver saft på disse, bliver den dejlig tøset lyserød. Sortsnavnene er: ‘Black Lace’ (billedet), ‘Black Beauty’ eller ‘Black Tower’, og prydværdien er særdeles høj og planterne kan varmt anbefales til havens bed.

ROSENVAND
Mange af havens roser står så smukt lige nu, og der er mange flere på vej de næste mange uger. Et lille hyggeligt projekt er at lave rosenvand, som faktisk kan give en smagsforskel, når du næste gang skal lave en glasur eller pifte en drinks op.

Rosensaft – rosenvand
Høst 1 l kronblade af duftende roser.
Tilsæt 1 l vand og lad blandingen koge i ca. 10 min.
Hældes gennem en sigte og opvarmes på ny tilsat ca. 150 g sukker, kornene fra 1 stang vanilje og saften af 1 citron.