fbpx

SÅ blev det endelig forår

Hold nu op for en dejlig weekend med sol og lune vinde. Endelig blev det vejr til at komme i haven for alvor – også til at nyde haven og alle dens blomster.

Allerede i efteråret drømte jeg om forår. Derfor plantede jeg en masse forårsløg i krukker og satte dem ind i mit hobbydrivhus. Her har de så stået hele vinteren, hvor de langsomt, men sikkert både har lavet et solidt rodnet, men også blomstringen er så langt fremme, at det begynder at ligne noget. Nu er de kommet ud i lidt lavere temperaturer så blomstringen forlænges.

Tulipanerne er endnu kun i knop, men de skal nok komme hvis vejret blot arter sig og ikke går helt i stå igen…

Det er er en relativt nem måde at sparke foråret i gang på, og så findes der jo så mange forskellige løgplanter, at det kan være svært at vælge, når man står i havecentret og ser det store udvalg på hylderne.

Ingen plantespild
Efter blomstringen så tømmer jeg blot krukkerne ud i mit forårsblomsterbed, som får endnu flere blomster til næste år. Krukkerne er så klar til et nyt hold blomster – det skal nok være nogle sommerblomster…

Du kan også nå det
De danske gartnere har lavet en del potter med forårsløg. Dem lagde de også i efteråret og har så givet løgene den kuldeperiode, som der skal til for at få dem til at blomstre. Det betyder, at du også kan få fornøjelsen af de lækre prydløg i potter og krukker, hvis du ønsker det.

Krokus i min have
Jeg kommer til at tænke på Halfdan Rasmussens tekst til sangen “Noget om helte”, hver gang jeg kommer forbi de mange dejlige krokus i min have. Der er så mange forskellige sorter af krokus, at jeg helt sikkert skal huske at finde flere spændende typer igen til efteråret – krokus skal nemlig også lægges om efteråret.

“Livet er en morgengave. Sjælen er et pilgrimskor. Der står krokus i min have. Der står øller på mit bord”

Skal jeg være bekymret?

Ih altså for en græsplæne. Sjældent har den været så trist efter vinteren, men skal jeg være bekymret?

Der vil helt sikkert være mange plæner, som har brug for førstehjælp efter en særdeles våd og kold vinter. Dog er der utrolig stor forskel på, hvor slemt medtaget plænerne er. Det afhænger nemlig af flere forhold:
 • Jordbundens fugtighed og jordens generelle beskaffenhed har betydning for, om græsset er vandlidende. Ligger plænen lavt eller er jorden en massiv lerjord, hvor vandet har svært ved at dræne af.

  Det kan du gøre
  Fornemmer du at plænen er fugtig, når du går på den, så er den helt sikkert stadig så våd, at du skal vente med at gøre noget som helst.

 • Skygge giver mindre vandforbrug og derved er plænen også generelt for våd. Luftskiftet er ofte lavt, og græsset har en tendens til at stå lidt i stampe.

  Det kan du gøre
  Måske skal du nedlægge plænen under de store træer og plante nogle bunddækkende planter i stedet for?

 • Græssets højde er måske den mest aktuelle udfordring. Efterårets store nedbørsmængder gav græsslåningen kamp til stregen, så mange plæner er ikke klippet langt nok ned til vinteren. De lange græsstrå ligger efter vinteren og danner et tæt tæppe, hvor ilt og sol har svært ved at trænge igennem – det giver et vissent udseende.

  Det kan du gøre
  Når plænen er tørret så meget op, at du kan gå på den uden at den “svupper”, så skal du i gang med at rive den. Gerne på den ene og den anden led. Når du river godt i bund, så løfter og løsner du græsset, så der kommer luft og lys ned. Du får derved også fjernet alle døde græstotter og græsset vil se meget pænere ud bagefter. Der vil helt sikkert være en del, der følger med riven og som skal fjernes.

 • Mængden af mos varierer, men der er næppe mange haveejere, der helt kan sige sig fri for at der gror mos i plænen. De fleste lever med, at der er et “mostryk”, for det er jo heldigvis også grønt. Ulempen ved at der er mos i plænen er bare, at det hæmmer græsset i at gro. Derfor er det lidt af en balancegang – hvornår tager mosvæksten helt over?

  Det kan du gøre
  I de områder af plænen, hvor der er rigtig meget mos, kan du med fordel fjerne det. Enten med brug af moshæmmende gødning, mosfjerner eller mekanisk med en vertikalskærer. Når mosset er fjernet, så skal du så nyt græs.

Gødning til plænen
Der er ingen tvivl om, at jo bedre kondition din plæne er i, jo bedre vil græsset vokse, og der vil være mindre mos. Det er nu, du skal gøde græsset, men har plænen godt af at blive luftet med en gennemrivning først, så skal du først gøde EFTER du har “motioneret” plænen.
_____________ …. ______________________ ….. ________________________
Valg af gødning
Overordnet er der to slags gødninger. Naturgødninger (med duft/lugt) og kunstgødning. Begge gødninger skal opløses med regn før gødningsstofferne trænger ned til rødderne, hvor planterne optager det.

Kunstgødning skal doseres med 2 kg pr. 100 kvm, mens der skal anvendes 3 kg Naturgødning på samme areal.

Giv plænen gødning mindst tre gange i løbet af vækstsæsonen:

 1. Primo april
 2. Midt maj
 3. Juli/august

Kamp til Hækken med udekøkkener

Sidste mandag kom de fire havepar godt i gang med deres helt nye haver på Egeskov Slot. I aften skal de så alle fire løse opgaven om at indrette et udekøkken

Vi kender godt følelsen af, at man helst vil være ude hele dagen – og aftenen. Når aftensmaden skal tilberedes på en dejlig forårs- eller sommerdag, så er det lidt øv at gå ind i det mørke hus for at finde ingredienser frem og få lavet maden. Derfor er det meget relevant at indrette et udekøkken, hvor alle de friske krydderurter står klar lige ved hånden, og man kan være sammen om at tilberede maden uden at gå glip af det gode vejr.

Fire særdeles spændende løsninger
Der er meget at blive inspireret af, når aftenens udsendelse vises kl. 20.00 på TV 2.

Familiehaven genbruger et gammelt karlekammerskab, som de indretter til køkken. Krydderurterne planter de i en gammel komode.

Hos Naturhaven er køkkenet opbygget af pallerammer, hvor de vilde urter er plantet ned i, så de står som en plantevæg.

Hos den japanske have er de gået all in med støbning af en bordplade, som skal hænge i stærke kæder.

Hos Rasmus og Mathias står den på byggesæt med traller, lecablokke og fliser som bordplade. De indretter højbede med masser af krydderurter.