fbpx

Udnyt ventetiden

Vi er mange, der er sat på noget af en prøvelse i disse uger. Sne og kulde holder haven fast i et jerngreb, som nærmest synes umulig at komme fri af. Der er store regionale forskelle på, hvor meget sne, der falder og ligger. Himlens bidrag af dansende snefnug havde været et mere passende indslag, hvis kalenderen nærmede sig juleaften i stedet, for det er bestemt hyggeligt. Her får du nogle forslag til, hvad den søde ventetid kan udnyttes til:

LAD GRÆSSET STÅ
Græsplænerne ser mildest talt forfærdelige ud. Helt gule og livløse ligger de hen på den stivfrosne knoldede jord. Når tøvejret kommer, så er det vigtigt ikke at fare ud og rive al det visne væk! Lad endelig græsset ligge, så rodsystemet har mulighed for at komme sig og starte nyvæksten. Først når de nye græsstrå er brudt igennem, kan vi begynde at arbejde med plænen og derefter gøre noget ved de skader, som vinteren har forvoldt.

DU KAN forberede redningsaktionen til græsplænen ved at hente forårsgødningen i dit havecenter.

UDTYNDING OG BESKÆRING
Den hårde frost er væk og mildere vinde blæser heldigvis ind over landet. Det betyder at beskæringsarbejdet kan genoptages. Frugttræerne skal tyndes ud, frugtbuskene forynges og hindbærbuskene klippes.

Du kan læse mere om beskæring af havens frugtbuske i denne artikel

FØRSTE RUNDE GØDSKNING
Nogle af de første planter, der “vågner” efter kuldeperioden er solbær, stikkelsbær, blodribs og almindelige spiseribs. De er tidlige forårsbebudere og skal derfor også gødes meget tidligere, end så mange af havens andre planter.
Det er en god idé at vælge en naturgødning til at gøde tidligt med. Den frigiver nemlig næringen over en længere periode. Når sneen er smeltet, kan du sikre de tidlige buske i haven en god start.

Blodribs hører til nogle af de første buske i haven, der springer ud

GRENE TIL DRIVNING
Når vejret vender fra dyb frost til plusgrader, stiger saften omgående i de knopper, som kun venter på at bryde ud af vinterens lange søvn. Det er derfor oplagt at benytte sig af, at de blomstrende buske og træer kan give os et forskud på forårets naturlige blomster i haven. Klip grenene ind og stil dem køligt i en dyb spand natten over. Du kan banke enden af de træagtige grene – så optages vandet bedre.

SKJOLDLUS I DRIVHUSET
Brug også tiden til at gennemgå dine planter som står i drivhuset. Det drejer sig bl.a. om ægte laurbær, der står til overvintring, vinstokken eller måske har du et espalieret nektarin- eller ferskentræ stående? Det er ikke ualmindeligt at finde små buttede vækster, der sidder på grenene. Det er skjolde hvori der gemmer sig store mængder af æg, der kun venter på mildt vejr før de kravler ud, og spreder sig yderligere.
Spred et klæde eller plast under planterne og skrub dem med en stiv børste, så skadedyrene dør og forsvinder. Skjoldlus er et irriterende skadedyr i drivhuset. Planterne formår som regel at leve med skadedyrene, men deres klistrede sekret øger risikoen for sorte blade beklædt med sodskimmel.

Drømmen om en skærehave

Drømmer du også om at kunne lave endnu flere flotte buketter fra din egen have, så kan du planlægge din skærehave nu.

Et af de steder i haven, hvor det er sjovt at eksperimentere og lave om, er i skærehaven, for her er der flere muligheder for at lege med planter, der skal sås hver år.

Her får du lige en lynguide til de trin, du bør igennem for at lykkes med en god skærehave:

 1. Mærk dit areal af. Det skal ligge solfyldt.
 2. Mål nu stykket op og lav en detailtegning over dine bede, så du også ved, hvor gangarealerne skal være
 3. Tænk igennem om du kun vil have blomster forår og sommer, eller om der skal være noget til det meste af året
 4. Blomsterne kan komme fra etårige, flerårige stauder, løgvækster, buske og måske små træer
 5. Husk at placere de flerårige planter i samme bed
 6. Har du planer om at dyrke slyngende planter som ærteblomster og pragtsnerle, skal du planlægge hvor stativer eller espalier skal sættes op
 7. Andre sommerblomster har brug for støtte, så de ikke vælter – husk også at gøre plads til at kunne binde dem op
 8. Lav en indkøbsliste, så der bliver plads til det hele
 9. Du kan allerede nu begynde at så mange af de etårige sommerblomster
 10. Når frosten slipper jorden kan du tildele den en portion kompost, som skal graves ned. Husk at sørge for at der ikke er rodukrudt og store sten i dit jordstykke
 11. Hvis du vil have forårsløg i din skærehave, så skal du vente med at lægge løggene til det bliver efterår. Du kan så bruge jordstykket til at have enårige planter, der jo visner ned hver vinter og først behøver at blive plantet ud efter løgblomsternes sæson

HUSK at der er et stort og bredt udvalg af sommerblomster på frøhylderne i dit havecenter, som også snart kan tilbyde friske stauder, buske og træer til din have.

Du kan få yderligere inspiration i den folder, som vi lavede til Havens Dag i 2016. Den finder du her