fbpx

Kan man stadig plante i december?

Det korte svar er JA! Og i stedet for at spørge “hvorfor dog det”, så skulle man måske hellere sige “hvorfor ikke”? December er godt nok kategoriseret som vintermåned, men så længe temperaturerne stadig er efterårsagtige, og jorden ikke er frossen til, så er der intet, som hindrer at planterne sagtens kan holde flyttedag.

Sneen isolerer
Den yndige hvide sne, som mange af landets haver er blevet dekoreret af, er ingen hindring for at få plantet nyt. Nattefrost og lave temperaturer danner “skorpe” på jorden, men er den dækket af sne, vil jorden under ikke kunne danne samme frostlag, for sneen isolerer. Du kan derfor, i princippet, feje sneen til side, grave dit plantehul og helt enkelt plante. Desværre er udsigterne til sne i længere tid ikke så gode – det milde vejr vender tilbage og sneen er hurtigt væk igen.

Pottegroede planter
Alle planter, der har dannet rødder i en potte, kan faktisk plantes året rundt. Rødderne følger årstiden, så i øjeblikket er alle pottegroede planter i dvale, hvilket gør det ekstra fordelagtigt at plante lige nu. Denne dvaleperiode har varierende længde afhængigt af, hvilke planter vi taler om, men selv om de har nåle eller er vintergrønne, så kan de altså godt være inaktive.
Når du planter i planternes dvaleperiode, så sikrer du dig, at planten er klar til at gå i gang med alle livsprocesserne, når foråret kommer – og hvem ved, måske bliver det forårsagtigt allerede i februar!

Planter med bare rødder
I fagsprog kaldes det barrodede planter, og dækker over det faktum, at rødderne er blottede. Det er oftest hækplanter, som graves op i marken, sorteres og bundtes med et bestemt antal planter i hver bundt. Rødderne er rystet fri for jord, så man nemmere kan håndtere dem på deres vej fra planteskolen og hjem i din have. Det betyder dog, at rødderne skal beskyttes, så unødig udtørring ikke ødelægger deres evne til at vokse videre.

Plant aldrig i frostvejr
Selvom du har mulighed for at arbejde med jorden, så skal luftens temperaturer altså være på plussiden, når rodklumpen eller de bare rødder blottes. Rødderne må nemlig ikke tørre ud, og det sker lynhurtigt i frostvejr.

Hårdføre planter
Der er utrolig mange spændende planter at vælge imellem. Det er desværre ikke dem alle, der kan tåle at vokse på vores breddegrader, så husk at spørge din gartner, så du ikke får plantet noget, som ikke kan tåle at vokse i din have.

Tillykke til fem heldige vindere…

af denne smukke håndsnittede kirkeugle

I anledning af, at det i går var 2. søndag i advendt har Haveglæder trukket lod om fem af disse fugle og vi ønsker jer alle tillykke

Mette Kokborg
Nana Holm
Sigrid Bendsen
Dorthe Knudsen
Elin Knudsen

MÅSKE er det dig, der vinder i næste uge?

Her trækker vi lod om denne dejlige skovskade blandt alle på vores nyhedsbrev. I næste uge er der igen fem heldige vindere.