Et alternativt juletræ
Brug de særdeles dekorative cedertræer til juletræ, og plant dem efterfølgende ud i din have
Libanonceder eller himalayaceder er blevet et spændende input til de ellers så traditionelle nordmannsgrantræer, som vi i mange år har anset for at være ”juletræet”.
Et mindre oprør mod traditionerne har givet plads til én af yndlingene iblandt nåletræerne – cedertræet. Det er et meget smukt og karakteristisk træ, der i skudopbygningen ligner lærketræet, men jo beholder nålene hele året rundt.
Hop med på trenden og få først glæde af ceder som juletræ, og plant det derefter ud i din have.
Vidste du at…
Cedertræet stammer fra bjergegnene i det sydlige Middelhavsområde og i den vestlige del af Himalaya? Her kan det blive meget høje træer og opnå stammediameter på 3 m. I Danmark bliver himalayaceder fuldt udvokset omkring 10 m højt. Libanonceder når på hjemegnen en højde på 40 m, mens den hurtigstvoksende sort herhjemme – ’Glauca’ – kun når en højde på omkring 12 m. Det er især de gråblå sorter af ceder, som mange finder spændende, men der findes nu også sorter med grønne nåle.
Du kan kende forskel på de to mest almindelige cedertræer ved at kigge på topskuddet. Himalayaceder har overhængende topskud, mens libanonceder har opret topskud.
Himalayaceder ’Karl Fuchs’ er meget hårdfør og har flotte blå nåle.
Himalayaceder ’Bush’s Electra’ er en slank udgave.
Libanonceder ’Glauca’ er den mest plantede ceder i Danmark og er meget hårdfør.
Almindelig libanonceder har grønne nåle og bliver et meget flot træ med vandrette grene.
Sådan skal du gøre
Plantestedet må meget gerne være på en vindbeskyttet plads i god muldrig jord et lunt og solrigt sted i haven. Har du planer om at dyrke ceder i krukker, skal du sørge for at vælge en stor krukke.
Vand i forbindelse med plantningen og i tørre perioder.
Pasning er minimal. Gød hvert forår med almindelig havegødning.
OBS – Cedertræet er november måneds plante, så kig forbi i dit lokale havecenter og se, hvilke sorter du kan vælge mellem
Mortens aften med rødkål
Mortensaften den 10. november fejres til minde om biskoppen Martin af Tours, som ikke ville være biskop
Martin af Tours blev født af romerske forældre og levede tilbage i 300-tallet i Romerriget. Den 11. november er det mortensdag, og det fejrer vi aftenen før ved at spise gås eller and. Den Morten, som vi fejrer hed altså Martin af Tours.
Ville ikke være biskop
Martin af Tours havde et godt hjerte, men var en fattig soldat. Han kunne helbrede syge og hjalp andre fattige. Hans ry var så godt, at befolkningen i Tours ville have ham som biskop, men det ville Martin ikke. Da de kom for at udnævne ham til biskop, gemte han sig i en gåsesti, hvor gæssene hurtigt afslørede ham, hvormed han blev tvunget til at påtage embedet som biskop for byen.
For at råde bod på den oplevelse, bestemte biskop Martin, at alle husstande en gang om året skulle slagte mindst én gås og spise den – det var den dag, han blev udnævnt.
Sådan kom Mortens aften til Danmark
I Danmark kom historien om Martin og gæssene første gang på tryk i 1616. Festen for helgen Martin af Tours fik det nye danske navn Morten Bisp. I Danmark spiser vi traditionelt gåse- eller andesteg mortensaften.
Tilbehør
Det er altid godt med kål, når rettens fedtindhold er lidt til den høje side. Kål indeholder bitterstoffer, der modsvarer den fede smag, og rødkålen er selvskrevet til Mortens aftens and eller gås. Rødkålen kan tilberedes som kogt – traditionel rødkål, eller du kan lave en lækker råkostsalat.
Opskrift på rødkålsalat med et islæt af waldorfsalat
(4 personer)
300 g rødkål
200 g blegselleri
200 g grønne druer uden kerner/halveres
100 g tørrede dadler uden sten skæres i mindre stykker
150 g æbler i små tern
50 g valnødder
Rødkålen og blegselleristængler snittes fint. Valnødder ristes på en varm pande og hakkes i mindre stykker. Alt blandes sammen og du kan bruge denne dressing, eller selv lave den, du bedst kan lide:
Dressing
riv skallen af en økologisk appelsin
3 spsk friskpresset appelsinsaft
1 spsk flydende honning
1 tsk æblecidereddike
salt og peber