fbpx

Plant din egen buket

Buket LOW

Du kan nemt blive selvforsynende med flotte buketter fra haven


Det er blevet meget mere behageligt at bruge et par timer i haven. Solen tørrer godt op på alle de våde flader, og mange af havens planter giver deres bedste sensommerbud på, hvorfor de er blevet plantet.


DU KAN PLANTE DIN EGEN BUKET
I buketten kan du se en lang række af de planter, som jeg rigtig godt kan lide.
Asters i alle afskygninger med hvide, rosa eller lilla blomster – enkle og fyldte blomster.
Sankthansurt i flere forskellige sorter med rosarøde, hvide eller helt sart rosa blomster i skærme.
Sølvlys er nok ikke så kendt, men er en fantastisk plante i haven. Sorten ‘Brunette’ får rødbrune blade, som den dekorativt pryder med forår og sommer. Først i august begynder de hvide lange blomsterspir med meget kraftig duft at vise sig.
Prydgræsser er højaktuelle og eminente til buketter. Nogle af de mindst pasningskrævende planter i haven – og der er masser af fornøjelse hele året rundt.
Stjerneskærm er uundværlig i haven – og ikke mindst i buketten, hvor den altid er utrolig smuk. Fås med rosarøde, rosa og hvide blomster.
Pileurt med de lange slanke spir og den gode evne til at dække jorden, så der ikke kommer ukrudt, er selvfølgelig også med.
Måske kan du ane et par havehortensiablomster? Efterårets flotte buske med de syrenlignende blomster kan faktisk sagtens klare en tur i vasen, hvis du kan nænne at klippe dem af.


PLANTETID
Helt hen til det tidspunkt, hvor frosten sætter ind, er det rigtig godt at plante i din have. Lige nu er det alle planter, der står i potter, men inden ret længe vil det også være muligt at plante det, som vi i fagsproget kalder, barrodede planter. Det er oftest hækplanter, der nænsomt løftes af planteskolens jord. Derefter sorteres og bundtes planterne. Indtil de bliver solgt, opbevares de enten i et kølerum eller graves i jorden. Barrods planter kan nemlig ikke tåle at tørre ud.

P.s. Det store og brede sortiment af blomstrende stauder og buske finder du i dit lokale havecenter

Klip højt!

Plæneklipper

Du skal indstille græsslåmaskinen, så den klipper plænen højt

Det har ikke været den nemmeste opgave at sørge for, at græsset står flot og ensartet, når dagene er fyldt med fugtigt vejr og masser af nedbør. Måske har du også prøvet at stå med en plæneklipper, der stopper helt til med vådt græs, en klinge der sætter sig fast, og et særdeles blandet resultat?
Om efteråret er det en god idé at begynde at klippe græsset højt. Ja, det lyder måske lidt skørt at klippe noget højt, men ikke desto mindre er det, hvad du bør gøre. Du sparer ikke noget ved at klippe plænen i bund. Derved “fortæller” du græsset, at det skal arbejde ekstra meget for at klare sig. Indstiller du klippehøjden, så plænen står med længere græsstrå, så “fortæller” du græsset, at det godt kan begynde at indstille groningen og berede sig på en vinter, hvor det slet ikke bliver slået.

GØDNING ELLER EJ?
Om man skal gøde plænen om efteråret eller ej, kandiderer nok mere til at “tro”, end rent videnskabelig og faglig diskussion. En helt almindelig grøn plæne, kan sagtens klare sig vinteren igennem, uden at du giver den gødning i efteråret. Står du derimod med en græsplæne, der ikke rigtig vokser, og som har det meget svært, så er det fornuftigt at sprede organisk plænegødning på den.

KALK GERNE
Plæne med mos er blød og dejlig at gå på en lun sommerdag, men mos kvæler ofte græsset og hindrer græsplænen i at stå frisk og flot. Der findes mange metoder til at få mos ud af plænen, og det er ofte en opgave, som skal foregå om foråret. Vil du gøre noget godt for, at din plænen skal være mosfri her sidst på havesæsonen, så skal du give den kalk. Kalk er med til at hæve pH i jorden, og mos bryder sig ikke om at vokse, hvor pH er høj. Du kan finde flere forskellige kalkprodukter i dit lokale havecenter, hvor du også kan få gode råd omkring dosering og udbringning.