fbpx

Bliver det igen sommerligt?

Buket 700x

Trods skybrud, hagl og lynnedslag, var weekendens vejr faktisk ikke så ringe endda.


Solen er igen blevet et dejligt indslag med flotte solned- og opgange som bonus. Haverne tørrer op, hvilket også er stærkt nødvendigt!

Hvordan reagerer havens planter så på det dejlige sensommervejr?
Mange af roserne begynder at blomstre igen – det skal de ikke høre for. Fornøjelsen af at plukke en lille buket duftende roser til stuens vase, er svær at slå. Flere af de stauder, der blomstrede tilbage i juni måned, de tager en ekstra blomstring, og det skader bestemt hverken haven, der er lidt på tilbagetog, og det gør heller ikke noget for planten, som nok skal nå at “lukke ned” for sæsonen og overvintre.

DU MÅ GERNE BESKÆRE ROSERNE
MEN, du skal ikke klippe dem ned nu. Skud med afblomstrede blomster, der er brunlige og nemt udvikler gråskimmel er det godt at klippe af. Udvikles der gråskimmel, vil den kunne brede sig ned i skuddene og hvis uheldet virkelig er ude, så kan det skade hele skuddet ned til basis af planten. Klipper du det derimod af, så stopper gråskimlen, og resten af stænglen er stærk nok til vintervejret.

I krydderurtebedet genvokser mange af planterne og giver friske blade til sensommergrillen, men vidste du, at du faktisk relativt nemt kan lave kryddersalt?

SPAR PÅ SALTET

  • Pluk de friske krydderurter – bland gerne flere forskellige sammen.
  • Blend dem sammen med groft salt
  • Læg salt-krydderurtemassen på et rent stykke bageplade, hvor det skal tørre
  • Hæld urtesaltet på lufttætte glas

Da krydderurterne forstærker saltsmagen, kan du på denne måde spare på saltet.

Sidste krampetrækninger i drivhuset

Tomater 750x

Tomaterne modner stadig stille og roligt, men det synger på sidste versSØDE OG SAFTIGE TOMATER
Det er stadig muligt at finde fuldmodne tomater i drivhuset, men både kalender og temperatur indikerer ganske kraftigt, at det er ved at være slut med afgrøderne i drivhuset.

Hvis de får plads nok, så vil tomatplanterne fortsætte deres topvækst og sætte nye blomsterstande, som også nok skal blive bestøvet og sætte frugter. Væksten er meget langsom, for både daglængde og temperatur er reduceret. Har du ikke allerede klippet toppen af dine tomatplanter, så må du meget gerne gøre det nu.
Ser planterne meget trætte og slidte ud, så vil jeg anbefale dig at høste alle tomaterne og smide planten ud. Tomaterne tager du blot ind i din lune vindueskarm, hvor de vil modne. Helt grønne tomater vil muligvis gøre sig bedre som syltede eller som marmelade.

PEBER OG CHILI
Chiliplanter og peberplanter er begge flerårige planter, så har du lidt “grønne fingre”, så kan du overvintre dem. Det vil kræve, at de ikke står for fugtigt, men heller ikke for tørt. Det vil også kræve, at du har mulighed for at opbevare dem vinteren over, uden at de får frost.
De kan godt blive lidt lange, ranglede og væltepeter-agtige, når de har stået i drivhuset hele sommeren. Pas derfor på, når du flytter rundt på planterne. Bind dem op eller klip lidt af toppen af. De mange flotte og stærke peber/chili kan sagtens videreudvikle sig på planterne.

p.s. planterne vil muligvis på et tidspunkt smide bladene. Så skal du sørge for at samle dem op, så de ikke rådner. Nye blade vil springe ud til foråret

HYGIEJNE
For at sikre dette års, og ikke mindst næste års hjemmelavede grøntsager i drivhuset, gælder det om at holde smittetrykket af svampesporer nede. Det drejer sig om at holde en god hygiejne. Væk med alle visne og rådne plantedele. Sørg for at rydde op inden vinteren, så der ikke ligger en masse blade, der kan skimle til. Du behøver ikke finde højtryksrenseren frem – den kan du vente med at bruge, til det bliver forår, men ryd grundigt op – det betaler sig!