fbpx

Grundlov og havevejr

ff1f48cd 6ed6 46ab 889b d9f476e8aa45

Sommermåneden er kommet godt fra start og viser sig at være ganske lun med vekslende vejr – ikke bare i løbet af dagen, men også fra landsdel til landsdel. I dag fejres Danmarks første grundlov d. 5. juni 1849. Den anden grundlov kom i 1915, hvor kvinderne fik valgret, mens den tredje grundlov, og den, som vi i dag anvender, blev godkendt 5. juni 1953. Dagen bruges mange steder til at understrege vores lands unikke demokrati, og måske skal du også høre en tale i dag?
Her kalder haven og den frihed, der er at finde i den. En hel dejlig og lang fridag til at nyde al frodigheden og måske få lidt jord under neglene.

Dræbersnegle

81baac7d 4992 4e8d 81bf b5c4c15210eb

Det er måske ikke så spændende og romantisk at jagte dræbersnegle blandt havens mange planter og blomster, men det er ikke desto mindre både en nødvendighed og ret god investering. Sneglene ser vi ikke meget til i løbet af dagen, da det mange steder er så tørt, at de ikke kan trives, men om aftenen, når duggen gør overfladen gangbar, så kommer de frem og æder af planterne. Du er ikke i tvivl, når sneglene har været og æde af dine planter (ofte stauder, georginer og salat). Planternes blade er hullede og er dækket af snegleslim!

TIPS
Om aftenen skal du iagttage området omkring de ædte planter. Du vil så kunne se, hvor sneglene kommer fra.

DET KAN DU GØRE
Klip dem over i takt med at de kommer krybende.
Drys Feramol sneglekorn.
Udlæg evt. nematoder (et specielt biologisk produkt, som du kan købe i dit havecenter).

Rigtig god jagt!

Plant bare løs!

Jorden er dejlig lun og faktisk pænt fugtig, når du kommer et spadestik ned. Juni måned er bestemt en måned, hvor man sagtens kan plante nye planter – både i haven, men selvfølgelig også i krukker, altankasser og andre beholdere.
Størstedelen af planterne kan købes som pottede planter, hvilket gør det muligt at plante nærmest hele året rundt. Da vejrudsigten lover pæne mængder nedbør i ugens løb, så er det bare om at få gravet huller og få haven fyldt op med nye skønne planter.

Plant løs

DET HAR JEG PLANTET
Akelejer – kunne ikke stå for de dobbeltblomstrende Barlow typer, så jeg har fundet et par huller i staudebedet til dem.
Hvide løjtnantshjerter, som bare blomstrer rigtig længe og er så elegante flere steder i haven – især der, hvor alle forårsløgene for længst er visnet ned.
Et par nye flotte Hosta er det også blevet til. De passer også godt i forårsløgsbedet, for de “forstyrrer” ikke mens løgene blomstrer.
Historiske roser, som skal vokse sig kraftige og dække mod naboens indkig.
Prydbuske med hvide blomster. Potentilsorten ‘Abbotswood’, pibeved ‘Schneesturm’, lille stjernetop og viburnum, som godt nok er afblomstret, men som jeg vil glæde mig til at se blomstre til næste forår.