fbpx

Vårguld

Lad vårens guld lyse din have op

Den gule farve er den lyseste farve, det menneskelige øje kan se. Farven gul står for ungdom, sol og lykke.

Månedens plante i april måned er forsytia eller vårguld, som mange også kender den under. Genkendelig er den i sandhed, for forsytia lyser så klart op som ingen anden busk i det tidlige forår. Blomsterpragten er ekstra tydelig, for bladene springer først ud, når blomstringen er på retur.

Vidste du at…

Forsytia er nært beslægtet med oliventræer? Den tilhører olivenfamilien, men har, i modsætning til oliven, en robust hårdførhed. Forsytia hører blandt de planter i haven, der kræver meget lidt pasning. Efter blomstringen dækkes busken af aflange grønne blade, der hvert efterår farves gule, inden de løsnes fra grenene.

Forsytia er meget nem at bruge i vasen. Du kan endda drive de nøgne grene helt fra årsskiftet – blomsterknopperne skal blot bruge en kold periode for at ophæve den knophvile, som de holdes tilbage af. Blomsterknopperne dannes hver sommer, og blomstringen holdes tilbage med den indbyggede knophvile, så vårens guld er klar til blomstring på samme tidspunkt hvert år.

Forsytia er en god indikatorplante for beskæring af roser. Hvis du hvert år venter med at klippe dine roser ned til forsytiaen starter blomstringen, så får du ikke frostskader i rosenbedet.

Sådan skal du gøre

Plantedybden for forsytia er ikke af så stor betydning. Busken er meget nem at få til at vokse, så om du lige rammer den rigtige plantehøjde, gør ikke så meget.

Vanding i forbindelse med plantningen er nødvendig. Brug 10 l vand umiddelbart efter, du har plantet busken. Opfølgende vanding er vigtig den første sæson i tørre perioder.

Pasning er nem. Forsytia passer helt sig selv, og skulle den bliver for bred eller høj, så tøv ikke med at klippe den – forsytia kan sågar klippes stramt som en hæk, hvis det er et ønske.