fbpx
blaaregn

Wisteria

Du bestemmer selv, om blåregnen i din have skal fylde hele endegavlen på huset eller blot vokse på et jernstativ i en stor krukke. Den kraftigtvoksende, slyngende og meget robuste klatreplante er nem at dyrke.

De første år efter plantningen skal man sørge for at udvælge nogle stærke sidegrene på planten. På et espalier skal man binde disse udvalgte sidegrene fast og klippe de øvrige af ved basis af stammen. Det er ud fra disse sidegrene, de mange blomsterklaser dannes.

Der går ikke lang tid, før knopperne på sidegrenene bryder og danner nye sidegrene. Klip hvert år disse sekundære sidegrene tilbage, så der er 2-3 knopper tilbage. Gentag denne beskæring hver vinter. De 2-3 knopper vil alle udvikle nye skud med op til 90 cm lange, velduftende blomsterklaser. For at styre væksten yderligere kan man sagtens beskære de lange sommerskud i august måned ved at klippe tilbage, så skuddene kun er 15-20 cm lange.

Gød blåregn hvert forår med mineralsk eller animalsk gødning. Plant i almindelig veldrænet havejord og vand de første to år efter plantningen. Derefter kan blåregnen sagtens tåle at tørre ud i en periode. Udover den traditionelle blåviolette blomsterfarve, kan man også købe rosafarvede og hvide blåregn.

Spørg i dit havecenter efter forskellige sorter af blåregn. Wisteria sinensis, blåregn fra Kina W. s. ’Alba’, har hvide blomster W. s. ‘Prolific’, lyseblå Wisteria floribunda, japansk blåregn W. f. ‘Rosea’, sartrosa.

Af Marianne Bachmann Andersen