fbpx
rododendron

Allerede i april begynder de tidligste rododendron at blomstre med stærke farver og flotte kontraster til havens blide forårspasteller.

Rododendron er nogle af de mest effektfulde og mest betagende haveplanter, der findes. Det gælder selvfølgelig især i blomstringstiden, men blomsterne er ikke den eneste grund til at plante rododendron.

Rododendron er stedsegrønne og deres smukke, blanke løv og harmoniske vækstform betyder, at de er værdifulde for havens helhed på alle årstider. I vintertiden sikrer de, at haven er grøn og mange småfugle kan søge ly mellem de tætte grene. Allerede tidligt på vinteren svulmer de lovende nye knopper og holder modet oppe i vinterkulden. I tilgift er rododendron meget lette at dyrke.

Stort udvalg
Variationen i rododendronslægten er enorm. Botanikerne omtaler 1.000 vildarter af Rhododendron slægten, der på dansk hedder rododendron. Der er ikke færre end 12.000 hybrider, og der kommer til stadighed nye til. Den store bredde betyder, at der altid er en rododendron, der passer til haven. Fra lave dværgvækster med yndige, bittesmå blomster til store kæmper med blomster så store og farverige, at de ser helt eksotiske ud på en dansk forårsdag. Og fra buske der trives bedst i fuld sol til buske, der foretrækker skyggefulde forhold.

Hvis det ønskede rododendronbed hverken omfatter den ene eller den anden yderlighed, er et sted med vandrende skygge altid et godt valg. Vandrende skygge skabes af havens træer og flytter sig i dagens løb. Ligger rododendronbedet i skygge for den skarpe middagssol, men badet i formiddags- og eftermiddagssolens stråler, er det helt perfekt.

Rododendron er nemmere end sit rygte
Rododendron er inkarnerede surbundsplanter, og det er måske baggrunden for, at nogle haveejere opfatter rododendron som besværlige. Men intet kan være mere forkert. Surbundsplanter tåler ikke kalk og vokser derfor dårligt i almindelig havejord. Men løsningen er enkel. Dyrk dine rododendron i grov, ukalket spagnum og oplev, hvor nemt det er.

Rododendrons rodnet trænger ikke langt i dybden, så bare der er 20 cm spagnum under plantens rodklump, er det tilstrækkeligt. Det er vigtigt, at voksemediet er vandet godt igennem, før du planter, og det er vigtigt, at du ikke planter din plante dybere, end den stod i potten, da du fik den.

Tidlig blomstring giver farverigt forår
Den store variation betyder, at blomstringen i et rododendronbed kan strækkes over en lang periode i foråret. Men det er de tidligste blomster, der giver den største glæde, fordi man har ventet så længe på dem. Derfor er det en god ide at plante en eller flere af de tidligste rododendron i surbundsbedet.

Rhododendron impeditum er en kinesisk vildart, der blomstrer fra april med små, lyslilla blomster. Det er en kompakt, lille busk, der kun bliver 40 cm høj.

Rhododendron ‘P.J. Mezitt’ er en tidligtblomstrende hybrid med lysende lavendelblå blomster og små mørkegrønne blade, der farves smukt rødlige i efteråret. Højden bliver omkring 1 meter.

Rhododendron ‘Praecox’ er nok den mest populære tidligtblomstrende hybrid takket være den meget tidlige blomstring. Blomsterne er blåviolette og løvet mørkegrønt. Den bliver 1 meter høj.

Rhododendron ‘Taurus’ er en betagende hybrid med store, dybt røde blomster, der holder farven længe, og store, mørkegrønne blade. I løbet af 10 år bliver busken et par meter høj.

Rhododendron ‘Dora Amateis’ har smukke, snehvide blomster på en baggrund af små, mørkegrønne blade. Den ret brede busk bliver 60 cm høj på 10 år.

rhododendron-impeditum rhododendron-praecox rhododendron-taurus rhododendron-doraamateis
Rhododendron impeditum Rhododendron ‘Praecox’ Rhododendron ‘Taurus’ Rhododendron ‘Dora Amateis’