fbpx
smaa-traer

En have er ikke en rigtig have uden træer. Men træerne skal passe til havens rammer. Store, statelige træer hører hjemme i parker og store haver, mens små haver kræver små, lette træer.

En have uden træer mangler perspektiv. Haven virker tom og også lidt kedelig.

Det kan lyde som halsløs gerning at plante træer i en lille have. Men det er faktisk en rigtig god ide. Velplacerede små træer giver haven struktur og rigtig havestemning. Det skyldes, at øjet naturligt finder træerne. Derved samles linjerne, og blikket løftes, så der kommer struktur, luft og himmel i havebilledet.

Når du vælger træer til din lille have, er det en god ide at gå efter de lette træer, der kun kaster en flimrende skygge og derfor giver masser af muligheder for plantevækst under træerne. Dermed skaber du flere niveauer i haven fra bunddækkende planter via små buske til trækronerne. En opbygning der kendetegner naturens plantesamfund, og som giver en smuk helhed i havebilledet.

De forskellige træer til haven har hver deres fortrin. Hvis haven er lille, gælder det om at vælge de træer, du får mest glæde af. Det vil sige træer, der har flere højdepunkter i årets løb. Der er charmerende træer, der både lyser op ved løvspring, betager i blomstringsperioden, fyldes med farverige frugter og tiltrækker sig al opmærksomhed, når bladene gløder af høstfarver. Træer der også har en smuk, naturlig vækstform og en størrelse og væksthastighed, der gør dem perfekte til den lille have.

De kvaliteter kendetegner Malus ‘Admiration’. Et smukt, lille paradisæbletræ, der blomstrer overdådigt før løvspring med tusindvis af blomster, der er rosa i knopstadiet og hvide med et strejf af rosa som fuldt udsprungne. Sidst på sommeren fyldes kronen af små orangerøde frugter.

Et andet træ, der passer perfekt til den lille have er fujikirsebær, Prunus incisa ‘Kojou-No-Mai’, der tryllebinder med sin lidt krøllede, troldeagtige vækst. Det blomstrer før løvspring med en sky af blomster, der er lyserøde i knopstadiet og hvide, når de er sprunget helt ud, så der opstår et fantastisk farvespil. Sorten er meget blomsterrig og runder sæsonen af med et fyrværkeri af høstfarver.

Hvis du ønsker dig en smuk, grøn parasol ved terrassen eller et andet sted i haven, er kuglerobinie, Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’ et godt valg. Det lille, langsomtvoksende træ har en let og næsten perfekt kugleformet krone, der klæder terrassemiljøet eller forhaven godt.

Bærmispel, Amelanchier laevis ‘Ballerina’ er et lille træ med mange højdepunkter i løbet af året. I foråret, når løvet springer ud, er kronen bronzefarvet, når skyer af hvide blomster springer ud, er træet klædt i hvidt, og før løvfald farves bladene i flammende gule, orange og røde høstfarver.

Surbær, Aronia melanocarpa ‘Aron’ Dafo er egentlig en busk, men når den podes på en stamme bliver den til det fineste lille træ. Surbær får lette skærme af hvide blomster i juni og sætter skinnende sorte frugter, der enten kan bruges i marmelade eller overlades til havens fugle, der holder meget af de delikate frugter. Før løvfald farves bladende skinnende røde.

Det lille piletræ, Salix repens ‘Iona’ er også podet på en stamme. Det betyder, at træet bliver ved med at have den højde, det har på købstidspunktet. Altså behøver du ikke bekymre dig om, om det bliver for stort til haven. Det lille træ kan også dyrkes i en stor krukke. De smukke, blanke blade er mørkegrønne med et fint sølvskær. Et godt valg til terrassen eller den lille gårdhave.

malus Robinia pseudoacacia Amelanchier laevis Ballerina Aronia melanocarpa Aron Dafo
Malus ‘Admiration’ Robinia pseu. ‘Umbraculifera’ Amelanchier laevis ‘Ballerina’ Aronia melanocarpa ‘Aron’ Dafo