fbpx

hyld-blacklace

Sambucus ’Black Lace’

Sommeren på flaske
I maj-juni måned blomstrer hylden med store velduftende blomsterskærme. Den almindelige hyld Sambucus nigra vokser i hegn og ved grøftekanter. Mange haveejere har sågar plantet en i haven, som gennem mange år har bredt sig med rodskud og til tider har karakter af at være noget ”vildt” noget!

Hylden har helbredende evner. Både blade, blomster og bær har gode evner mod lidelser. Sår og skrammer behandles med bladudtræk, saften af blomsterskærmene har sveddrivende og urindrivende effekt, og lider man af anspændthed og stress har saften også en god virkning.

Træets historie

I den nordiske mytologi og i folkeeventyrerne er hyldetræet beskrevet. Kærlighed og frugtbarhed er knyttet til træet, hvor symbolværdier som medfølelse og sympati er de mest anvendte.

Husk altid at takke hyldemor, inden du høster fra træet! Vil du ære kærlighedsgudinden Freja, kan du skænke træet lidt vin eller mælk.

Sygdomme kan ”sættes” i hylden, men pas på, de ikke kommer tilbage, hvis du høster fra samme træ!

Opskrift på hyldeblomstsaft

Ca. 40 blomsterskærme skylles let i koldt vand. Lægges derefter i et fad sammen med
4-5 usprøjtede citroner i skiver med skal på.
4 liter vand koges med
4 kg sukker/rørsukker og iblandes
100 g vinsyre

Hæld sukkervand m. vinsyre henover blomsterskærmene og citronskiver. Lad blandingen trække i 2-4 dage og hæld på flasker, som skal opbevares køligt.

Plant hyldetræer i haven

Hyldefamilien består af løvfældende buske eller flerstammede træer. De kræver ingen speciel jordblanding og kan nemt beskæres, hvis de fylder for meget.

Sambucus nigra
, almindelig hyld er en flerstammet busk og kan blive omkring 4-6 m høj. De 20 cm brede blomsterklaser har gullighvide duftende blomster. Blomstrer fra maj – juni måned og danner efterfølgende bær, der modner i slutningen af august – september måned.

Følgende sorter af Sambucus nigra kan købes i dit havecenter:
Sambucus nigra ’Sampo’, storfrugtet almindelig hyld
Sambucus nigra ’Samyl’, storfrugtet almindelig hyld
Sambucus nigra ’Aurea’, har guldgule blade og vokser mindre kraftigt.
Sambucus nigra ’Black Lace’, purpurfarvede blade, der er snitdelte, rosarøde blomster.
Sambucus nigra ’Black Beauty’, purpurfarvede blade, rosarøde blomster.

Af Marianne Bachmann Andersen