fbpx

hosta

De første anvendelser af Hosta var netop i krukker. Det var først efter 2. verdenskrig, da haveshows igen fandt sted i England, at Hosta blev brugt som dekorationsplante. Plantet foran ældre rododendron planter, der var blevet bare, var én af de første måder at bruge Hosta på.

I dag ser vi Hosta anvendt på rigtig mange måder. Store enkeltstående grupper af samme slags, kantplanter i rækker, store baljer med store eksemplarer, de langsomtvoksende i små trug, og selvfølgelig også sammen med rododendron og andre surbundsplanter.

Planter, der næsten kan det hele

Hosta hører til staudegruppen. De fryser helt ned hver vinter, for at dukke op igen det følgende forår. De tykke rodstængler samler næringen fra bladene sammen hvert år i oktober måned, hvor mange Hosta-planter bliver gule i bladene. Langt de fleste Hosta sorter er helt hårdføre i Danmark, men planter man dem i krukker, skal man sørge for, at krukken ikke “står under vand” hele vinteren, for så rådner rødderne. Omvendt skal man sørge for at vande krukken, hvis man stiller krukkerne tørt, for ellers tørrer rodstænglerne ind.

Sol eller skygge?

Som hovedregel gælder, at jo mindre grønne bladene er, jo mere skygge, skal de have. De gullige eller hvidlige dele af bladene bliver ofte svedet i stærk sol, mens de grønne Hosta sagtens kan stå i fuld sol. Placerer man de brogetbladede Hosta i fuld skygge, vil de gule/hvidlige dele blive mindre synlige, men planten klarer sig fint.

Bunddækkende plante?

I den plantefaglige verden, er man ikke helt enig om, hvorvidt Hosta er en velegnet bunddækkende plante. Det skyldes, at den jo visner væk hvert efterår. Den kan derfor ikke være bunddækkende om vinteren. Ser man bort fra dette, er Hosta en særdeles effektiv bunddækkende plante. Det er begrænset, hvor meget ukrudt, der kan nå at etablere sig, mens Hosta-planterne “sover”, og derfor oplever man sjældent ukrudtsproblemer, hvor den er anvendt som bunddækkende plante.

Pasningen

Plant Hosta forår, sommer, efterår og vinter – årstiden betyder ikke noget, men generelt er efteråret og tidligt forår mest optimale. Jorden er tilpas fugtig på disse årstider, og man behøver ikke være klar med vandkanden hele tiden. Det skal man i tørre sommerperioder, hvor man sagtens kan plante, blot man vander. Jorden må gerne være næringsblandet med kompost eller gødning. Gød derefter dine Hosta-planter hvert forår, når de starter med at bryde frem.

Snegle elsker Hosta. Læg derfor sneglegift udenom dine Hosta-plante. Det kan også være en måde at nedbringe sneglene i haven på!

Hosta kan stå i de samme krukker i flere sæsoner, men begynder rødderne at vokse ud af krukken, skal du omplante dem, eller brække nogle af rødderne af og plante i samme krukke igen. Hosta kan vokse i både surbundsjord og almindeligt havejord. Fugtig, men veldrænet jord er det vigtigste – de vokser ikke så godt i ren sandjord.

De mange sorter

Der findes utrolig mange sorter af Hosta. Har man lyst til at være plantesamler, er Hosta en god plante at gå ombord i. Kombinationer af bladform og størrelse med farver fra blågrå over grøn og gul til helt hvide farver. Blomster, der sidder på høje stilke med hvide eller lilla blomster, der er mere eller mindre duftende. Selve størrelsen på planterne varierer fra 5 cm til over 1 m, så det er ikke helt lige meget, hvad de hedder, når man køber ind.

Det danske navn for Hosta er funkia, men mange kender dem faktisk som Hosta. De indtræffer relativt sent i havens historie. Bailey’s i USA beskrev Hosta i 1927, mens den første gang er nævnt i England i 1896.

Af Marianne Bachmann Andersen